MENIU

Băsescu: Niciun euro din banii destinaţi BNR nu pot ajunge în salarii sau sporuri

Foto: Euro26.ro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi la Camera de Comerţ că niciun euro din banii destinaţi BNR, din împrumutul extern contractat, nu pot ajunge în salarii sau sporuri. Totodată, preşedintele a subliniat că implicarea oamenilor politici este crucială pentru ameliorarea efectelor crizei economice.

"Din împrumutul contractat, 5 miliarde euro de la UE şi un miliard de la Banca Mondială sunt bani destinaţi Ministerului de Finanţe. Niciun euro destinat Ministerului de Finanţe şi niciun euro din banii destinaţi BNR nu pot ajunge în salarii sau sporuri. Aceştia sunt bani pentru România", a spus Băsescu.

Preşedintele a vorbit şi despre implicarea oamenilor politici în criza economică: "Este clar că în momentul de faţă implicarea oamenilor politici la vârf, şefi de stat şi de guvern, în ameliorarea efectelor crizei economice este crucială. Sistemul financiar bancar este în dificultate şi singurul sprijin real poate să vină din zona puterii politice", a declarat preşedontele.

Băsescu a subliniat că implicarea politică reprezintă în acest moment o obligaţie şi a avertizat că "cine stă pasiv şi asistă la ceea ce se întâmplă, îşi asumă responsabilitatea de a nu fi făcut ce trebuie atunci când lucrurile vor sta mai rău".

Preşedintele a subliniat că România nu a apelat la o centură de salvare prin acrodul cu fondul, ci la o centură de siguranţă, plecând de la ceea ce întrevede că s-ar putea întâmpla. Băsescu a amintit că sunt state ale UE care au apelat prea târziu la finanţare de la fond.

Băsescu: Sporurile vor fi limitate la 30% din salarii pentru reducerea cheltuielilor bugetare

Reducerea cheltuielilor bugetare cu 1,1 procente în 2009 se va realiza prin îngheţarea salariilor bugetarilor şi trecerea treptată la un cuantum total al sporurilor de 30% din salarii, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele a mai spus că în pachetul de măsuri elaborat pentru acordul cu FMI există şi recomandarea de reducere cu 5% a personalului bugetar.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu BNR împrumut criză economică