MENIU

Băsescu îşi exprimă convingerea că autorităţile poloneze vor rezolva "corect" cazul Crulic

FOTO: NewsIn

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Varşovia, după o întâlnire cu omologul său polonez, că i-a transmis acestuia "încrederea" că Justiţia poloneză va rezolva "corect" cazul Crulic.

"Nu fac un secret din a spune că am exprimat încrederea noastră că Justiţia poloneză va rezolva corect, va da o rezolvare dreaptă, cazului Crulic, care a produs multă emoţie în România", a precizat şeful statului român, la finalul declaraţiilor comune avute în urma convorbirii oficiale cu omologul său polonez, Lech Kaczynski.

În replică, preşedintele Republicii Polone a ţinut să asigure că se vor depune toate eforturile pentru ca această problemă să fie rezolvată.
 
Claudiu Daniel Crulic a fost arestat la 30 noiembrie 2007, împreună cu prietena sa, pentru că ar fi furat portofelul unui judecător. În închisoare, Crulic a susţinut că este nevinovat şi a intrat în greva foamei. El a decedat în 18 ianuarie 2008, la patru zile după ce un tribunal decisese hrănirea sa prin perfuzii. Povestea lui Crulic a fost preluată de presa română după ce ziarele poloneze au tratat pe larg cazul.
 
Preşedintele Traian Băsescu a discutat cu omologul său polonez şi despre situaţia crizei economice globale, constatându-se "similitudini" din acest punct de vedere între cele două ţări. 
 
"Am constatat o similitudine a efectelor crizei pentru ambele ţări. Nu noi suntem cei care să măsoare adâncimea, dar fenomenele, în mod categoric, sunt similare", a explicat Traian Băsescu, făcând referire la "sisteme bancare solide, dar nu se mai utilizează creditul în economie, nici pentru persoane fizice, nici pentru societăţi". "Cel puţin în sistemul bancar românesc, problema ofertei de credite există, dar preţul creditelor este prea ridicat", a afirmat şeful statului. 
 
Traian Băsescu a precizat că în cursul convorbirii oficiale cu preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, a fost abordată şi problema energiei, concluzia fiind că "proiectele europene, fie că e vorba de proiectul de interes pentru Polonia, fie de Nabucco, sunt prioritare".
 
Preşedintele României a susţinut că s-a înţeles cu omologul său polonez în privinţa susţinerii apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, precum şi asupra acordării unui sprijin Ucrainei "în drumul său către Europa".
 
Cât priveşte politica agricolă la nivelul UE, şeful statului a afirmat că punctul său de vedere a coincis cu cel al lui Kaczynski, anume ca pentru bugetul Uniunii care va fi votat în 2013 să se susţină continuarea unei politici care "să garanteze buna producţie agricolă" ale celor două ţări.
 
La final, Traian Băsescu a lăudat demersul diplomatic dintre România şi Polonia pentru ca cele două state să intre într-un parteneriat strategic.