MENIU

Băsescu în conflict cu magistraţii: Justiţia trebuie să intre în legalitate

Foto: NewsIn
Băsescu: Este o grevă căreia unii dintre dumneavoastră se feresc să îi spună grevă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, în cadrul şedinţei CSM, că justiţia română trebuie să intre în legalitate. Faptul că instanţele nu funcţionează este împotriva legii, a mai subliniat preşedintele. Şeful statului a avut un schimb dur de replici cu Mona Pivniceru, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România.

"Aş vrea să ştiţi interpretarea mea, dacă are vreo valoare. Faptul că nu funcţionează instanţele, că nu se judecă, este împotriva legii. Practic este o grevă căreia unii dintre dumneavoastră se feresc să îi spună grevă", a spus Băsescu.

Preşedintele a tras un semnal de alarmă şi a spus că justiţia trebuie să intre imediat în legalitate: "Este o solicitare pe care v-o adresez: intrarea în legalitate a justiţiei".

Preşedintele mai crede că blocarea şi amânarea proceselor nu este legală.

"Dumneavoastră consideraţi că nu cooperează puterile dacă nu vă satisfac toate solicitpările", le-a mai spus Băsescu membrilor CSM.

Băsescu a intrat apoi într-un dialog cu Mona Pivniceru, preşedintele AMR. Aceasta l-a acuzat că a venit cu opinia deja formată. "Deja aţi calificat acţiunea noastră ilegală", i-a spus Pivniceru. Băsescu i-a replicat că îi cunoaşte părerile şi a susţinut că este important ca magistraţii să-şi reia activitatea.

Un alt subiect asupra căruia s-a pronunţat Băsescu a fost cel legat de deciziile de pensionare ale judecătorilor şi pensionarilor.

"Este un mare număr de judecători şi procurori care stau cu deciziile de pensionare în buzunar şi nu se pun în aplicare. Cred că CSM-ul ar trebui să solicite punerea imediată în aplicare a deciziilor de pensionare", a mai spus Băsescu.

Citeşte şi

Băsescu, luat la rost de magistraţi: Dvs. sunteţi cel care discreditează sistemul judiciar

Preşedintele critică propunerea de interimat la Înalta Curte, acuzând un joc politic

Predoiu a transmis mai multe propuneri magistraţilor, pentru deblocarea situaţiei din Justiţie