MENIU

Băsescu: Fac publice stenogramele în care liderii politici erau de acord cu revizuirea Constituţiei

Foto: NewsIn

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la Oradea, că va da publicităţii stenogramele unei întâlniri care a avut loc la Cotroceni în 2005, la care toţi liderii politici care au participat au fost de acord cu revizuirea Constituţiei.

"Şi clasa politică trebuie să se modernizeze. De aceea am fost partizanul sistemului de vot unonimal, de aceea este necesară şi reforma Parlamentului, să avem un Parlament unicameral cu 230-240 de parlamentari. Cu Tratatul de la Lisabona una din Camerele parlamentare româneşti se mută la Bruxelles. Parlamentul European devine co-participant la decizie, decizie distribuită pe toate palierele vieţii sociale şi economice. Aşa, am avea trei camere. Mi se pare prea  mult. Unii invocă tradiţia. Da, dar atunci, în perioada interbelică, nu exista UE", a spus şeful statului.

"În 2005, când am invitat partidele politice la Cotroceni, toţi au fost de acord cu revizuirea Constituţiei. Au minţit. Voi face publice stenogramele în care spun că sunt de acord cu acest lucru. Au promis formarea unei comisii parlamentare pentru revizuirea Constituţiei şi n-au făcut-o. De aceea trebuie creată şi presiune publică prin referendum, pentru că partidele nu se pot manifesta împotriva voinţei poporului. Speranţa mea este ca se va da un vot puternic în favoarea simplificării Parlamentului", a adăugat Băsescu.

Şeful statului a participat, duminică, la Oradea, la o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor locale, după care a avut în program o întâlnire cu managerii de şcoli şi profesorii. În cursul după-amiezii a participat la manifestările dedicate zilelor oraşelor Marghita şi Ştei.