MENIU

Băsescu estimează că în Parlament mai sunt 5% foşti activişti PCR, iar influenţa lor este minoră

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, la întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii româneşti la Paris, că din estimările sale în Parlament mai există 5% din fostul activ PCR, dar că deja influenţa lor este minoră.

"Îmi dau seama că generaţia despre care vorbiţi în mare parte este o generaţie care nu mai are acces la putere. V-o spun cu responsabilitate. Că mai există în Parlament 5% din fostul activ al PCR, mi se pare că deja am intrat pe un trend care nu mai poate fi dat înapoi, iar influenţa lor este minoră deja. Cred că problemele noastre se situează în altă zonă. Dacă nu s-a făcut ce trebuia să se facă în '90, în 2009 parcă a ne mai întoarce înapoi este prea mult", a afirmat Băsescu, în opinia căruia s-a făcut ceea ce trebuia făcut din punct de vedere politic, anume condamnarea comunismului.

"Acum a venit vremea istoricilor şi mie mi se pare cel mai important lucru să se scrie adevărat despre istoria celor 50 de ani. Nu sunt un pacifist fără rezerve, dar nu ştiu dacă este mai important să condamnăm decât să scriem adevărul despre epoca comunistă", a adăugat şeful statului.

"Ştiţi foarte bine că există în Parlament o Lege a lustraţiei care nu poate fi trecută pentru că este anticonstituţională. Din păcate, aşa s-a scris Constituţia", a fost răspunsul preşedintelui la o intervenţie a unui reprezentant al diasporei care i-a cerut să rezolve problema foştilor nomenclaturişti şi securişti aflaţi la putere.

Băsescu a amintit că, din punctul său de vedere, a făcut "ceea ce s-a mai putut face": deschiderea arhivelor PCR şi predarea arhivelor securităţii către CNSAS.
Mai multe articole despre:
parlament Franţa Traian Băsescu comunişti PCR