MENIU

Băsescu către UDMR: Voi fi neutru faţă de partide. Nu voi mai candida niciodată la vreo funcţie

Marko Bela e gata să readucă UDMR la putere
Băsescu:Voi fi neutru faţă de partide

Nu avem motive să nu ne înţelegem cu PD-L. Acesta a fost mesajul transmis de liderii UDMR preşedintelui Traian Băsescu în debutul consultărilor de la Palatul Cotroceni pe tema formării unei majorităţi. Şeful statului a avut şi el câte ceva de spus.

\"Obiectivul este un guvern. Cu care să pot lucra şi care să preia din angajamentele electorale pe care le-am făcut. Proiectul meu pe fond este modernizarea statului român, punerea în aplicare a rezultatelor referendumului. Sunt convins că se poate constitui o majoritate care să-şi asume asta. M-aş bucura dacă v-aţi îndrepta spre o soluţie de participare la guvernare. Sunt convins că divergenţe de program nu pot exista. Sunt programe care au mai fost împreună la guvernare, fac împreună din aceeaşi familie europeană, cu abordare de dreapta. Nu mi-am pierdut speranţa că vor veni şi liberalii. Ce nu este de conceput: un guvern care trebuie să treacă doar. Avem foarte multe legi de trecut şi care ţin de o majoritate reală. Trebuie să fie o majoritate consistentă. Una pentru România\", le-a spus Băsescu liderilor UDMR, în debutul discuţiilor. Preşedintele şi-a afirmat şi independenţa faţă de partide. \"Calitatea de preşedinte reales mă face să mă neutralizez faţă de partide. Nu voi mai candida niciodată\", a spus Băsescu.

Preşedintele UDMR Marko Bela a părut să fie de acord cu Băsescu pe tema înţelegerii cu PD-L. A precizat că ar prefera să fie şi PNL în viitoarea majoritate, dar dacă nu se poate, nu se poate. \"Suntem într-o situaţie când prima urgenţă trebuie să fie asigurarea unei guvernări stabile şi crearea unui guvern care să aibă un program pentru relansarea ţării. Campania electorală s-a încheiat şi perioada confruntărilor. UDMR a răspuns la invitaţia PD-L şi am convenit în principiu că împreună am putea merge mai departe în constituirea unei majorităţi guvernamentale. Programele celor două partide sunt compatibile. Ar fi nevoie de un guvern capabil şi de o susţinere largă în Parlamentul României, pentru o coordonare cât mai bună a activităţii legislative. De aceea noi am opta pentru o majoritate PD-L - PNL-UDMR. Am convenit că putem concepe şi o majoritate în jurul PD-L-UDMR şi grupul minorităţilor. Noi credem că UDMR are obligaţia să încerce să contribuie la aplicarea unui program legat de criza în care ne aflăm. Pe de altă parte credem că este în interesul relaţiilor interetnice, al relaţiilor româno-maghiare de a folosi pârghiile guvernării cu scopul îmbunătăţirii acestor relaţii. Prima urgenţă, menire a tuturor este să găsim răspunsul la problemele crizei economice\", a subliniat Marko.