MENIU

Băsescu: Am reconfirmat susţinerea pentru soluţia celor două state, israelian şi palenstinian

Foto: NewsIn

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, după vizita de stat efectuată în Israel, că a reconfirmat, în cadrul întâlnirilor cu oficialii israelieni, susţinerea României pentru soluţia celor două state, israelian şi palenstinian "trăind unul alături de celălalt în pace şi securitate".

"Procesul de pace din Orientul Mijlociu continuă să constituie o prioritate pe agenda de politică externă a României. Principalul nostru obiectiv politic în Orientul Mijlociu vizează realizarea unei păci juste şi durabile între israelieni şi vecinii lor arabi. Ca atare, am reconfirmat susţinerea României pentru soluţia celor două state, israelian şi palenstinian, două state trăind unul alături de celălalt în pace şi securitate. Nimeni nu poate cere Statului Israel să aibă o abordare care să pună sub semnul întrebării securitatea pentru acest stat", a declarat preşedintele Băsescu.

Şeful statului a precizat că în cadrul discuţiilor cu oficialii israelieni au fost abordate subiecte privind problematica regională, realizând o mai bună înţelegere a priorităţilor de politică externă ale fiecărie ţări cât şi şi a modurilor în care România şi Israel pot coopera pentru rezolvarea unor dosare regionale. "Practic în discuţie au fost abordate toate dosarele importante din regiune şi nu numai", a precizat şeful statului.
Băsescu a susţinut şi importanţa educaţiei în combaterea antisemitismului şi cunoaşterea istoriei României care se leagă de Holocaust şi a îndemnat afaceriştii israelieni să investească în România, în principal în agricultură şi industria alimentară.

Legat de agricultură, şeful statului a avut şi o remarcă, în momentul în care ploaia din Bucureşti a creat nişte probleme tehnice în timpul discursului său. "Bine că a venit ploaia, că israelienii, după cum aţi văzut, în deşert fac agricultură, noi mergem la televizor şi spunem ce nu ne face statul. Căutaţi-i pe liderii sindicali şi întrebaţi-i cum e cu producţia agricolă pe care ar trebui să o facă politicienii, nu ei", a remarcat Băsescu.

Şeful statului a petrecut aproximativ 15 minute în Aeroportul  Henri Coandă, din cauza furtunii, întreţinându-se cu ziariştii. Băsescu a explicat că nu vrea să plece pe furtună pentru că traficul din Bucureşti este blocat şi nu vrea ca şirul de maşini ce compun coloana oficială să încurce şi mai rău situaţia de pe şosea.
Mai multe articole despre:
aeroport Israel Traian Băsescu vizită declaraţie