MENIU

Barack Obama a primit Nobelul pentru Pace în cadrul unei ceremonii la Oslo

Barack Obama a primit Premiul Nobel pentru Pace / Foto: media.wktv.com

Decernarea premiului a avut loc la doar nouă zile după ce statele unite au anunţat o suplimetare a contingentului american în Afganistan.

Preşedintele american Barack Obama a primit Premiul Nobel pentru Pace în Norvegia, în prezenţa regelui Harald al V-lea. Norvegienii sunt deranjaţi de faptul că liderul de la Casa Albă a decis să aloce doar o zi vizitei la Oslo. Potrivit sondajului unei publicaţii locale, 44% dintre localnici consideră nepoliticoasă decizia lui Obama de a-şi anula participarea la dineul oferit de regele Harald.

Decernarea premiului a avut loc la doar nouă zile după ce Statele Unite au anunţat o suplimentare a contingentului american în Afganistan. Obama a precizat însă că retragerea trupelor va începe în iulie 2011, chiar dacă acest lucru va depinde de conjunctura din acel moment şi că în momentul retragerii, trupele americane vor pregăti armata afgană, pentru a menţinea pacea în zonă.

Dalai Lama, laureat al premiului Nobel pentru pace în urmă cu 20 de ani, a declarat pentru Sky News că, din punctul său de vedere, decizia de a-i acorda preşedintelui american această distincţie este puţin cam prematură.

Doi americani din trei apreciază că Obama nu merita premiul Nobel pentru pace, potrivit unui sondaj dat publicităţii în cursul acestei săptămâni.

\"Nu e nicio îndoială că alte persoane merită acest premiu mai mult decât mine \", le-a declarat Obama jurnaliştilor norvegieni.  Răspunzând criticilor care au spus că acest premiu i-a fost atribuit prea devreme, preşedinetele  SUA a spus că el va continua să lupte pentru pace în lume, iar dacă obictivele sale nu vor fi duse la îndeplinire, nimic nu va putea masca acest lucru.

Şi preşedintele comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland, a încercat să pună capăt criticilor potrivit cărora acordarea premiului este prematură. \"Numeroşi sunt cei care spun că premiul a venit prea devreme\", a spus Jagland. \"Dar istoria este plină de ocazii pierdute. Acum am avut ocazia să susţinem ideile preşedintelui Obama\", a adăugat el, precizând că premiul \"este un apel la acţiune pentru întreaga lume.

\"Obiectivul  inţiativelor pe care le-am avut în acest an şi ale căror rezultate încep să se vadă, nu a fost  să câştig un concurs de popularitate sau să primesc o recompensă atât de valoroasă, precum Nobelul pentru Pace (...) Obiectivul a fost ca interesele americanilor să avanseze\".