MENIU

Bande de infractori români au invadat Australia, afirmă presa

Foto: cnbc.com

Bandele de infractori est-europeni, printre care români şi bulgari, folosesc vize de turism pentru a intra în Australia, unde comit fraude în valoare de milioane de dolari, relatează presa locală.

Potrivit săptămânalului Sunday Telegraph, membrii bandelor est-europene comit de asemenea jafuri sofisticate şi au reţele de hoţi de buzunare. Poliţia anchetează şi bande de ruşi şi est-europeni care fură date bancare ale australienilor prin internet, în timp ce alte bande de români şi sârbi sunt implicate în traficul de droguri în mai multe state din Australia.

Potrivit poliţiei, mai mulţi români care se ocupau cu furtul de date la bancomate au reuşit să fure astfel milioane de dolari. În ultimele şase luni, dispozitive ce "citesc" cardurile au fost ataşate la 40 de bancomate din Sydney, iar patru români care stăteau în hoteluri din Potts Point şi Darlinghurst, au fost arestaţi luna aceasta. Alţi cinci români au fost arestaţi în Victoria pentru acelaşi gen de infracţiune, care a făcut victime şi în Queensland.

Două dintre persoanele arestate în Sydney au fost condamnate la maxim doi ani de închisoare, cu recomandarea de a fi deportate la eliberare. De asemenea, poliţia se pregăteşte să extrădeze un bărbat de origine bulgară din Canada, pentru furt de date de la bancomate, infracţiune comisă în Sydney în 2005.

Un oficial din poliţia antifraudă, Col Dyson, a spus că est-europenii şi ruşii constituie o ameninţare de proporţii. "De ceva vreme, au devenit foarte activi în tot felul de infracţiuni ce implică tehnologie", a declarat el.
Respectivii infractori vin direct din Europa de Est sau se opresc mai întâi în Canada, de exemplu. "În general, vin aici cu o viză de turism de trei luni", a declarat oficialul din poliţie.

Alte grupuri care au ajuns recent în Sydney includ hoţi bulgari de buzunare, care vizează femeile în magazine. Autorităţile din Queensland au informat că bande de români acţionează în traficul de droguri în Brisbane, Melbourune, Sydney şi Perth.

Un alt oficial al poliţiei australiene a confirmat că bandele de est-europeni, inclusiv români, constituie o ameninţare serioasă.
Românii au găsit o modalitate inedită de a face trafic de droguri, obligându-şi conaţionali rezidenţi în Australia să primească prin poştă heroină, cocaină şi amfetamine din străinătate. Victimelor, alese dintre persoane fără cazier, li se ordonă să nu deschidă pachetele şi li se spune cui trebuie să le predea. Unii dintre cei care primesc astfel de pachete sunt plătiţi, dar majoritatea sunt obligaţi să facă acest lucru fără a primi nimic în schimb.

Un fost oficial din poliţia australienă specializat în bandele de infractori români a spus că "droguri în valoare de milioane de dolari - mai mult heroină şi cocaină - au fost aduse în Australia şi vor continua să fie aduse în acest mod". Fostul agent, care în continuare investighează bandele de români ca anchetator privat pentru companii de asigurări, a spus că centrul acestor operaţiuni este în statul Victoria.
"Infractorii români nu au niciun respect pentru vieţile oamenilor. Sunt în stare să-ţi dea foc la casă, să te ucidă chiar, dacă te opui sau alertezi poliţia", a subliniat el.