MENIU

Banca Mondială recomandă României să-şi menţină deficitul bugetului de pensii sub 1% din PIB

Foto: taqadoumy.com

România trebuie să-şi menţină deficitul bugetului de pensii sub 1% din PIB sau să identifice surse de finanţare a acestuia în cazul în care "deficitul se adânceşte temporar ca rezultat al unor politici justificate", se arată în Strategia de parteneriat cu România pentru 2009-2013 a Băncii Mondiale.

"Guvernul şi-a propus noi reforme ale sistemului de pensii, pentru a îmbunătăţi susenabilitatea fiscală a pilonului public şi pentru a creşte capitalizarea a sistemului administrat privat. Pentru a îmbunătăţi situaţia sistemului public de pensii, contribuţiile pentru asistenţa socială au crescut cu 3,3% în 2009", se arată în documentul instituţiei.

În cadrul programului de finanţare externă încheiat de România cu instituţiile financiare internaţionale snt prevăzute reforme pentru consolidarea sistemului de pensii, precum indexarea la inflaţie sau creşterea şi uniformizarea vârstei de pensionare. De asemenea, măsurile vizează restabilizarea nivelului contribuţiilor la pilonul II, sistemul public de pensii administrat privat, la care contribuie aproximativ 3,5 milioane angajaţi.

Totodată, reformele vizează integrarea în sistemul standard de pensii a categoriilor care până în prezent nu contribuiau la acesta.

"Toate aceste măsuri sunt esenţiale pentru a limita efectele de îmbătrânire a populaţiei, dezechilibrul dintre numărul celor care contribuie şi numărul beneficiarilor şi pentru a restrânge deficitul bugetar, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung", mai subliniază Banca Mondială.

"Sistemul de pensii a fost substanţial restructurat în ultimii ani şi deficitul a fost eliminat. Măsurile de consolidare fiscală pe acest domeniu nu au rezolvat însă probleme precum nivelul scăzut al beneficiilor, numărul mai mare al beneficiarilor decât cel al contributorilor şi deciziile politice ad hoc", se mai precizează în raport.

În ciuda refermelor efectuate, care au determinat sistemul de pensii să treacă pe excedent din 2006, menţinerea acestei situaţii este ameninţată de creşterea cu 50% a pensiilor, anunţată în octombrie 2008, măsură care ar putea duce la revenirea pe deficit a sistemului.
Mai multe articole despre:
buget România pensii Banca Mondială deficit PIB