MENIU

Banca Mondială pune pe seama deciziilor vechiului guvern deteriorarea situaţiei bugetare a României

Foto: ruvr.ru

Creşterea nefundamentată a pensiilor, reducerea contribuţiilor sociale şi alocările discreţionare către administraţiile locale, precum şi alte decizii ale fostului guvern luate în 2008 au dus la deteriorarea echilibrului bugetului de stat, se spune într-un raport publicat vineri de Banca Mondială.

"Noul guvern care a venit la putere la sfârşitul anului trecut a anunţat şi aprobat o serie de măsuri restrictive care ar putea cel puţin parţial să contracareze deteriorarea echilibrului bugetar", se arată în raportul asupra celor mai noi zece membri ai Uniunii Europene.

Cu toate acestea, în funcţie de evoluţiile macroeconomice, guvernele din regiune ar putea fi nevoite să-şi ajusteze şi mai puternic cheltuielile, "mai ales în ţările care şi-au construit bugetele pe 2009 pe ceea ce se pare a fi prognoze macreconomice optimiste", mai susţin economiştii BM.

Totodată, în acest an, presiunile salariale ar trebui să se diminueze în regiune, deşi nivelul la care se vor reduce va depinde "de rigidităţile locale le pieţei muncii", se mai arată în raport.

Deficitul bugetar s-a adâncit anul trecut până la un nivel record de 5,2% din produsul intern brut (PIB), iar noul guvern şi-a propus să încheie anul 2009 cu un deficit public de 2% din PIB.