MENIU

Baletul rus, cel dintâi clasic modern, împlineşte 100 de ani

În 1909, Baletul rus prezenta la Paris prima sesiune: un secol mai târziu,spectacole şi expoziţii sunt organizate în cinstea unei companii nomade care a introdus dansul în modernitate, creând un dialog inedit între arte.

Londra, Munchen şi Monaco au consacrat deja expoziţii acestei aventuri artistice, una dintre cele mai îndrăzneţe ale secolului XX, care va fi celebrată şi la Paris şi la Monaco, principalele sale spaţii de activitate.

La Théâtre du Châtelet din Paris, Baletul rus a performat pentru prima dată, în mai şi iunie 1909. Fondatorul, Serge Diaghilev (1872-1929), "mecena fără bani" cum se definea el însuşi, mai adusese baletul în Paris între 1906 şi 1908, cu reprezentaţii ca "Boris Godounov" de Mussorgski. Diaghilev a privilegiat dansul, mai puţin costisitor decât opera. Decoratorul Alexandre Benois l-a convins că "baletul este cea mai interesantă formă de artă care, prin miracol, a supravieţuit în Rusia atunci când a dispărut de oriunde altundeva".

În două decenii (1909-1929), trupa lui Diaghilev a creat 60 de piese, reînnoind baletul clasic şi punând un pariu pe o "artă totală", unde dansul întâlneşte muzica şi artele plastice.

Din 1911, Baletul rus a călătorit în Europa, America de Sud şi Statele Unite. "La Baletul rus este elanul, fertilitatea. Au călătorit pentru a merge să cucerească un nou public şi o nouă formă a dansului. Cred că au fost primii clasici moderni", spune directoarea Operei din Paris, Brigitte Lefèvre.

Mai multe articole despre:
Paris muzică dans balet arte arte plastice