MENIU

Bacalaureatul nu va mai fi unic, ci diferenţiat în funcţie de profil

Foto: pharmaovidius.ro

Pachetul legislativ propus de Comisia prezidenţială pe învăţământ prevede, pentru învăţământul preuniversitar, ca admiterea să fie organizată de licee, iar la finalul fiecărui ciclu şcolar să fie susţinute evaluări, inclusiv după terminarea grădiniţei. De asemenea, Comisia condusă de Mircea Miclea mai propune ca bacalaureatul să fie organizat în funcţie de profilurile liceelor.

Noua lege a învăţământului ar putea aduce, astfel, revenirea la admiterea în liceu în baza rezultatelor la examene organizate de fiecare liceu în parte.

În prezent, elevii sunt admişi la liceu fără examen, ţinându-se cont de media generală a notelor obţinute la tezele cu subiect unic, care are o pondere de 50% din nota finală, şi de media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are tot o pondere de 50%.

Tezele cu subiect unic sunt iniţiativa unui fost ministru al Educaţiei, Mihail Hărdău, iar primii care le-au experimentat au fost elevii claselor a VII-a din anul şcolar 2006-2007. Atunci, sub formă de proiect-pilot, tezele au durat 50 de minute şi au fost simple lucrări semestriale de clasă. Din anul şcolar 2007-2008, aceste examene au devenit, oficial, criteriu de admitere la liceu.

Potrivit propunerilor legislative ale comisiei, elevii ar putea fi evaluaţi după terminarea fiecărui ciclu curricular.

"La finalul învăţământului preşcolar se face evaluarea competenţelor cognitive, emoţionale şi sociale şi se stabilesc planurile de intervenţie remedială. La finalul clasei a II-a se evaluează, la nivelul fiecărei şcoli, măsura în care elevii au dobândit scris-cititul şi matematica şi se stabilesc planurile individualizate de învăţare pe care învăţătorii le pun în aplicare până în clasa a IV-a. Se creează Portofoliul de educaţie al elevului şi se face un raport detaliat către părinţi. La finalul clasei a IV-a, pe un eşantion reprezentativ, se realizează o evaluare din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării pentru a diagnostica performanţele învăţământului primar, prin probe similare testelor internaţionale curente. La finalul clasei a VI-a fiecare şcoală îşi evaluează elevii pentru a realiza, apoi, cu ei o învăţare individualizată şi pentru a avea baza de orientare spre un anumit tip de liceu. La finalul clasei a IX-a a învăţământului obligatoriu se evaluează la nivel naţional gradul de achiziţie a competenţelor de bază prin teste de tip PISA şi calificative", se scrie în proiectul pachetului legislativ.

Comisia condusă de Mircea Miclea mai propune ca bacalaureatul să fie organizat în funcţie de profilurile liceelor.

În ceea ce priveşte modalitatea de predare şi programa şcolară, se propune ca 30% dintre ore să fie decise la nivelul fiecărei şcoli, iar fiecare profesor să aibă la dispoziţie 25% din orele alocate disciplinei proprii, pentru a adapta predarea la caracteristicile elevilor.

Proiectul legislativ al Comisiei prezidenţiale este prezentat, joi, sindicatelor din educaţie, venite la Cotroceni să discute cu preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pe tema problemelor din învăţământ. Tot joi, sindicaliştii au anunţat declanşarea grevei generale în zilele în care ar trebui să se susţină tezele cu subiect unic.

 

Citeşte şi alte propuneri ale Comisiei prezidenţiale pe învăţământ :

"Şcolile private ar putea fi finanţate de stat, propune Comisia prezidenţială pe învăţământ"

"Studenţii fără posibilităţi ar putea primi împrumuturi garantate de stat"

Mai multe articole despre:
şcoală examen admitere licee Mircea Miclea evaluări