MENIU

Azerbaidjan a făcut o ofertă României pentru a furniza 7,3 miliarde mc gaze, prin Nabucco

Foto: blog.kievukraine.info

Republica Azerbaidjan a făcut o ofertă României pentru furnizarea a 7,3 miliarde metri cubi gaze prin Nabucco, pentru proiectul Nabucco, au declarat, vineri, pentru NewsIn, surse guvernamentale.

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Şerban, a declarat joi, la "Black Sea Energy and Economic Forum", ce are loc la Bucureşti, între 30 septembrie şi 2 octombrie, că o ţară din regiunea Caspică vrea să dea României 7,3 miliarde mc gaze, pentru gazoductul Nabucco şi că acea ţară ar putea fi Turkmenistan, Azerbaidjan sau Kazahstan.

Tudor Şerban a menţionat joi faptul că ţara respectivă condiţionează această livrarea de construcţia gazoductului înaintea concurentului South Stream, care este susţinut de Rusia.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care să transporte anual până la 31 de miliarde de metri cubi de gaz provenind din Asia Centrală în special spre Uniunea Eurospeană.

Nabucco, proiect lansat în 2002, ar urma să intre în funcţiune în 2014, iar costul său este estimat la 7,9 miliarde de euro, însă specialiştii sunt de părere că banii vor fi greu de găsit, din cauza crizei financiare globale. Nabucco este contracarat şi de eforturile Federaţiei Ruse de a construi, la rândul ei, South Stream, gazoduct proiectat să lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagră, ocolind Ucraina.

Potrivit planurilor iniţiale ale consorţiului Nabucco, gazoductul ar urma să aibă ca ţări furnizoare, într-o primă fază, Azerbaidjanul, Turkmenistanul şi Kazahstanul, iar mai târziu să fie luate în considerare şi Iranul sau Irakul, pentru a atinge capacitatea de 31 de miliarde de metri cubi.

Din consorţiul Nabucco fac parte, cu câte o parte egală de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România), Botaş (Turcia) şi RWE (Germania). Azerbaidjanul, Georgia, Turcia şi Egiptul au semnat în luna mai un acord privind grăbirea construcţiei de conducte din zonă, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusă să aloce acestui proiect câteva milioane de euro.

În plus, la 13 iulie, cele cinci state de tranzit din consorţiu - România, Turcia, Bulgaria, Ungaria şi Austria - au semnat la Ankara un acord interguvernamental pentru construirea gazoductului.
Mai multe articole despre:
gaze Azerbaidjan Nabucco furnizare Tudor Şerban