MENIU

Avionul solar ar putea zbura peste cinci ani- VEZI FOTO

Foto: inhabitat.com
Foto: inhabitat.com
Foto: inhabitat.com
Foto: inhabitat.com

Aurora Flight Sciences a făcut public conceptul unui avion solar, Odysseus. Aparatul va fi capabil să zboare peste cinci ani, folosindu-se de energia solară strânsă de panourile fotovoltaice.

Odysseus este o combinaţie de trei avioane, cu aripi lungi de 50 de metri. Avioanele vor fi lansate separat şi se vor combina abia în stratosferă, unde aerul este mai liniştit. După ce aparatul va fi asamblat, va măsura 150 de metri lăţime şi va putea zbura cu până la 225 de km pe oră la o altitudine de 18.000 - 27.000 de metri.

Panourile solare aflate pe avioane vor produce energie, iar aparatul îşi va putea schimba forma pentru a profita la maxim de lumina soarelui. Cercetătorii explorează acum modalităţi diferite de stocare a energiei solare, metodele incluzând acumulatoare sau celule de combustie.

Avionul se află doar în stadiu de proiect momentan, dar cercetătorii lucrează la un model de dimensiuni reduse şi speră să realizeze prototipul în următorii cinci ani. Odysseus va putea fi folosit pentru supraveghere, în cazul patrulelor de graniţă, de exemplu, sau pentru observarea siturilor cu reactoare nucleare suspecte. Avionul solar va fi perfect şi pentru supravegherea vremii, prin monitorizarea dezvoltării furtunilor, stratului de ozon sau a schimbărilor produse de încălzirea globală.