MENIU

Avionul a traversat zona de convergenţă intertropicală, spune Meteo-France

foto: monde.meteofrance.com

Zborul Rio-Paris al companiei Air France la bordul căreia se afla şi o româncă a traversat o zonă cu presiune joasă în care se întâlnesc fronturi de furtună din emisfera nordică şi emisfera sudică, numită în mod obişnuit zonă de convergenţă intertropicală, informează Meteo-France, citată de AFP.

La ora la care pilotul a semnalat probleme de turbulenţă, în jurul orei 2.00 GMT (5.00, ora României), "se afla în ceea ce se numeşte zona de convergenţă intertropicală (...) o zonă de contact între mase de aer din emisfera nordică şi emisfera sudică", a declarat pentru AFP directorul serviciilor de previziune ale Meteo-France, Jean-Marie Carriere.

"Când aceste mase de aer se întâlnesc, ele sunt ridicate, şi de fiecare dată când o masă de aer este ridicată, acest lucru duce la apariţia unui sistem de furtuni", a explicat el.

Este o zonă care se află la "Ecuatorul meteorologic", puţin diferit de cel geografic şi care "înconjoară planeta". Această linie de furtuni "există permanent, ea este destul de definită în oceane şi nu este mereu la aceeaşi altitudine, variind în funcţie de momentul anului", a precizat specialistul francez.

Imaginile prin satelit arată că, la momentul dispariţiei avionului, în mijlocul Atlanticului, între America de Sud şi Africa, "mase convergente se văd bine şi denotă formaţiuni furtunoase". 

Întotdeauna, asociate cu furtunile sunt turbulenţe, activitate electrică şi riscuri de fulgere, a reamintit expertul.

Însă potrivit lui, "avioanele traversează în mod obişnuit" zona de convergenţă intertropicală, radarele de bord permiţându-le să evite zonele cele mai active şi să treacă prin "culoare" sau pe sub furtuni. Zona de convergenţă tropicală poate urma "până la aproape 14 kilometri la nivelul Ecuatorulu".

Ipotezele care se pot face sunt însă limitate de faptul că nu se ştie exact unde se afla avionul.

Potrivit specialistului francez, zona de convergenţă intertropicală nu are legătură cu sezonul cicloanelor, "un alt tip de fenomen", care nu apare pe imaginile prin satelit de luni dimineaţă.

Mai multe articole despre:
româncă dispariţie Air France