MENIU

Aviaţia israeliană a bombardat tunelurile subterane de la Rafah

Foto: abcnews.com/images/International/ap_gaza2_070613_ssv.jpg

Războiul din Gaza continuă. Forţele israeliene şi-au intensificat ofensiva asupra obiectivelor Hamas din Fâşia Gaza, şi au lansat joi noapte o serie de atacuri la Rafah, localitate de la frontiera cu Egiptul. Cabinetul israelian, în frunte cu premierul Ehud Olmert a aprobat incursiunile terestre în regiunile populate. Bilanţul victimelor acestui conflict, intrat în cea de a 13-a zi, se apropie de 700 de morţi.

Aviaţia a efectuat două raiduri la Rafah, unde a bombardat intrarea unui tunel prin care se aduc arme de contrabandă în Fâşia Gaza. Potrivit unui purtător de cuvânt al armatei israeliene, atacuri nu au făcut victime. Armata israeliană i-a somat încă de miercuri pe locuitoriii din Rafah să părăsească oraşul.

Militarii evrei au identificat până în prezent circa 300 de tuneluri, dar se crede că numărul lor ajunge la cel puţin 500. În acelaşi timp, zeci de blindate, susţinute de elicoptere de atac, au înaintat în sudul Fâşiei Gaza. Militarii israelieni s-au angajat în lupte de stradă cu militanţii Hamas şi au percheziţionat numeroase locuinţe unde au găsit armament. Ei au declarat că încearcă să evite vărsarea de sânge în rândul civililor, dar că aceştia sunt folosiţi ca scuturi vii de către combatanţii islamişti.

În acelaşi timp, Consiliul de Securitate al ONU a eşuat pentru a doua oară în tentativa de dezamorsare a conflictului. Cu toate acestea, secretarul de Stat american, Condoleezza Rice a declarat că Statele Unite vor susţine iniţativa de pace egipteană. Aflate la Cairo, delegaţiile israeliană, Hamas şi a Autorităţii Palestiniene au avut întâlniri separate cu autorităţile egiptene în vederea încheierii unui acord de pace.

Mai multe articole despre:
Israel Fâşia Gaza ONU tuneluri