MENIU

Autorităţile locale vor vinde, într-o primă fază, 235 de locuinţe ANL, evaluate la sub 30.000 euro

Foto: neomania.ro

Un număr de 235 de locuinţe ANL din Titu, Nehoiu, Timişoara şi Curtea de Argeş au fost deja evaluate pentru a fi vândute către chiriaşi, urmând ca tranzacţiile să se încheie în perioada următoare, a declarat pentru NewsIn secretarul de stat în cadrul MDRL, Ioan Andreică.

"Sunt evaluate 235 de locuinţe ANL cu scopul de a fi vândute către chiriaşi. Ne-au întrebat în ce conturi trebuie viraţi banii, astfel că aşteptăm din zi în zi confirmarea tranzacţiilor", a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL), Ioan Andreică.

Potrivit oficialului MDRL, un apartament cu două camere într-un bloc construit înainte de 2004, din cele patru localităţi, a fost evaluat între 20.000 de euro şi 30.000 de euro, în timp ce o grasonieră a fost evaluată la mai puţin de 20.000 de euro.

"Cu cât blocurile sunt mai noi, cu atât preţurilor vor urca, însă pentru un apartament cu două camere într-un bloc construit înainte de 2004, într-un oraş de provincie, preţurile sunt undeva între 20.000 şi 30.000 de euro", a precizat Andreică.

Secretarul de stat din cadrul ministerului condus de Vasile Blaga a declarat că se lucrează la o Hotărâre de Guvern pentru trecerea a încă 3.510 apartamente ANL în domeniul privat al statului, pentru a putea fi vândute. Un astfel de act normativ ar urma să intre pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern într-o săptămână.

Până în prezent, au fost scoase din domeniul public al statului în domeniul privat al statului, cu scopul de a fi vândute, 3.321 de apartamente ANL, locuinţe destinate tinerilor care nu-şi pot permite să-şi achiziţioneze o locuinţă de pe piaţa liberă.

Ministrul de resort, Vasile Blaga, declara recent că în acest an au fost finalizate 1.369 de locuinţe, din care 1.093 prin Agenţia Naţională de Locuinţe.

MDRL lucrează în prezent la construirea a circa 20.000 de locuinţe ANL şi intenţionează să scoată la licitaţie, până la finalul anului, lucrările de realizare a încă 9.000 de locuinţe. Blaga a reiterat că în acest an vor fi finalizate 6.000 de locuinţe, dintre care circa 3.200 prin ANL.

Ca să poată cumpăra imobilele, chiraşii trebuie să fi locuit neîntrerupt trei ani în locuinţa respectivă, iar contravaloarea trebuie achitată integral. Titularul poate beneficia o singură dată de posibilitatea de a cumpăra o locuinţă ANL, nu o poate înstrăina pe o perioadă de cinci ani de la dobândire, nu are dreptul să deţină o altă locuinţă, iar venitul mediu pe membru de familie nu trebuie să depăşească dublul salariului mediu brut pe economie.

Mai multe articole despre:
locuinţe ANL chiriaşi vânzare evaluare