MENIU

Aurescu, propus la conducerea MAE: Politica externă nu trebuie să depindă de "turbulenţele politice interne"

Bogdan Aurescu, propus de premierul desemnat Lucian Croitoru pentru portofoliul MAE, a declarat pentru NewsIn că a acceptat nominalizarea, deoarece, în opinia sa, politica externă nu trebuie să depindă de "turbulenţele politice interne".

"Cred că politica externă nu trebuie să depindă de turbulenţe politice interne şi tocmai de aceea am acceptat să fiu pe această listă. Este un mesaj că avem nevoie de normalitate, de conducerea politicii externe româneşti pe principii de profesionalism în domeniu şi nu după interese de politică internă", a declarat Aurescu.

Fostul reprezentant al României în procesul intentat Ucrainei la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga spune este conştient de şansele pe care le are Guvernul Croitoru în Parlament, dar consideră că includerea sa pe lista cu membrii noului Cabinet reprezintă "un mesaj de normalitate" pentru  Ministerul Afacerilor Externe, în contextul în care interesul pentru politica externă este "mult redus".

Aurescu consideră că instituţia diplomaţiei trebuia să fie protejată de "interferenţele politicii interne", indiferent de "starea vremii" din politica internă.

"Lumea mă asociază cu cei 9.700 de kilometri pătraţi nou intraţi sub jurisdicţia suverană românească după procesul de la Haga şi este firesc. Subliniez însă că, la acel proces, cel mai important lucru a fost consensul naţional pe care acel proiect l-a atras. România trebuie să aibă o voce mai puternică şi mai hotărâtă pe scena internaţională, aşa cum a avut la Haga", a spus actualul secretar de stat în MAE, care precizează că are o experienţă de 13 ani în minister şi îl cunoaşte foarte bine.

Aurescu, artizanul victoriei României în procesul cu Ucraina

Bogdan Aurescu, în vârstă de 36 de ani, propus pentru conducerea Ministerului de Externe în Guvernul Croitoru, a condus echipa care a pledat cauza României în procesul cu Ucraina de la Haga pentru delimitarea platoului continental în Marea Neagră. Curtea de la Haga a dat dreptate României, acordându-i aproape 80% din zona disputată şi punând capăt astfel unui litigiu vechi de câteva decenii.

Diplomat de carieră, Aurescu a fost numit secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe la 4 februarie 2009, la o zi după obţinerea succesului de la Haga.

Lucrează în MAE din 1996, începându-şi activitatea în cadrul Direcţiei Juridice şi Tratate, ca referent relaţii. Între 1998 şi 2003, a ocupat succesiv funcţiile de consilier în cadrul Cabinetului Ministrului, director de cabinet, director adjunct, director al Direcţiei Juridice şi Tratate, director general al Direcţiei Generale Afaceri Juridice, potrivit site-ului MAE.

În perioada 2003-2004 a deţinut, în cadrul MAE, funcţia de subsecretar de stat – Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar în intervalul 2004-2005 pe cea de secretar de stat pentru afaceri europene. Începând din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, coordonând – pe tot parcursul procedurilor – activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat la data de 3 februarie 2009. Are, în prezent, gradul diplomatic de ministru-consilier.

Este membru al Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, membru supleant în Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei şi reprezentant supleant al României la Comisia Dunării. Este de asemenea preşedintele Secţiei de Drept Internaţional a Asociaţiei de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale şi al Ramurii Române a "International Law Association" (Londra), redactor-şef al Revistei Române de Drept Internaţional, precum şi membru al Colegiului de Redacţie al revistei Curierul Judiciar.

Bogdan Aurescu este, din 2004, lector universitar în cadrul Catedrei de Drept Public a Facultăţii de Drept – Universitatea din Bucureşti (unde predă Drept Internaţional Public, Drept Diplomatic şi Consular, Organizaţii şi Relaţii Internaţionale, Jurisdicţii Internaţionale) debutând în activitatea didactică în anul 1998.

A mai predat cursuri de drept internaţional public şi dreptul tratatelor şi în cadrul altor instituţii academice precum Academia Diplomatică/Institutul Diplomatic Român şi Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. De asemenea, tot din 2004 este cadru didactic asociat la Universitatea "Nicolae Titulescu" din Bucureşti pentru predarea cursului de Jurisdicţii Internaţionale la programul de Master de Drept Internaţional şi European. În iulie 2006 a fost visiting professor la Facultatea de Drept a Universităţii din Hamburg, în cadrul mobilităţii ERASMUS Teaching Staff (TS).

Este doctor în ştiinţe juridice, specializarea drept, cu calificativul "foarte bine" şi distincţia « Summa cum laude », cu teza "Conceptul de suveranitate şi supremaţia dreptului internaţional" (2003).

Bogdan Aurescu a absolvit Colegiul Naţional "Sfântul Sava" (1992), Facultăţile de Drept (1996, cu Diplomă de Merit) şi Istorie (1998) ale Universităţii din Bucureşti, Institutul Franco-Român de Dreptul Afacerilor şi Cooperare Internaţională "Nicolae Titulescu – Henri Capitant" (1996) şi Colegiul Naţional de Apărare din Bucureşti (2000).

În 2002 a primit din partea MAE "Diploma de merit pentru contribuţie de excepţie la activitatea diplomatică a României" şi a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler. În 2007 i s-a conferit distincţia Ordinul Meritul Diplomatic în grad de Cavaler.

Bogdan Aurescu vorbeşte fluent limbile engleză şi franceză.