MENIU

Ataşatul militar al Ucrainei în România a fost expulzat luni, a anunţat un deputat ucrainean

Subofiţerul Ministerului Apărării, Floricel Achim, acuzat de trădare a recunoscut că a vândut secrete militare
Foto: RTV
Bulgarul Marinov Zikolov acţiona pe teritoriul României ca agent de informaţii al unui serviciu special străin şi l-a recrutat pe Floricel Achim

Ataşatul militar al Ucrainei în România a fost expulzat luni, a anunţat marţi, în Parlamentul de la Kiev, deputata din Partidul Regiunilor, de opoziţie, Inna Bogoslovskia, potrivit agenţiei ProUA. Parlamentarul nu a menţionat numele ataşatului militar, precizează ProUA.

"Luni a fost expulzat din ţară ataşatul militar al Ucrainei", a declarat Inna Bogoslovskaia în timpul şedinţei care s-a soldat cu demiterea ministrului ucrainean de Externe, Volodimir Ogrîzko.

Expulzarea ataşatului militar al Ucrainei intervine în plin scandal de spionaj. Subofiţerul MApN Floricel Achim, având la activ cursuri speciale de pregătire în domeniul informaţiilor criptate, a fost arestat la 28 februarie pentru că, în perioada 2002-2007, a procurat documente cu caracter secret de stat şi documente a căror importanţă face ca divulgarea lor să pericliteze siguranţa statului, constând în sistemul de comunicaţii militare, frecvenţe radar, hărţi standard NATO, scheme şi hărţi ale unor subunităţi şi tehnici militare, indicative ale unităţilor militare şi planuri de apărare.

Achim trimitea aceste informaţii cetăţeanului bulgar Marinov Zikolov, în schimbul unor sume de bani, în general până la 1000 de dolari, iar bulgarul le transmitea unei ţări străine. Bulgarul a declarat, la rândul său, că în perioada 2001-2002, era în relaţii de prietenie cu un reprezentant al Ucrainei la Bucureşti, care i-a spus că este interesat de informaţii militare, pentru care "plătea" 800-1000 de dolari.

Miercuri au apărut primele imagini de la reţinerea subofiţerului MApN şi a bulgarului acuzaţi de trădare. Vezi AICI imaginile.

Subofiţerul Ministerului Apărării, Floricel Achim, acuzat de trădare a recunoscut că a vândut secrete militare. Floricel Achim spune că a vândut secrete militare din cauza lipsei de bani. Subofiţerul este acuzat că ar fi sustras documente clasificate pe care le-ar fi vândut unui bulgar.

Subofiţerul a fost suspendat, sâmbătă, 28 februarie, din funcţia pe care o ocupa în cadrul Diviziei 1 Infanterie, până când instanţa va decide dacă se face vinovat sau nu de trădare prin transmitere de secrete, au declarat, pentru NewsIn, oficiali din cadrul MApN.

Cetăţeanul bulgar era agent de informaţii al unui serviciu special străin, potrivit SRI

Bulgarul Marinov Zikolov acţiona pe teritoriul României ca agent de informaţii al unui serviciu special străin şi l-a recrutat pe Floricel Achim, subofiţer MApN cu acces la date şi informaţii cu caracter clasificat, informează SRI.

În cadrul activităţii informativ - operative desfăşurate de Direcţia Generală de Contraspionaj a Serviciului Român de Informaţii au fost obţinute încă din anul 2005 date referitoare la derularea pe teritoriul naţional a unei operaţiuni de culegere de informaţii clasificate în favoarea unor structuri informative  străine, potrivit unui comunicat SRI.

În cadrul operaţiunii, ofiţerii SRI au stabilit cu certitudine faptul că transferul documentelor s-a realizat de către cetăţeanul străin  Marinov Zikolov care acţiona pe teritoriul României ca agent de informaţii al unui serviciu special străin. Acesta l-a recrutat şi angrenat pe cetăţeanul român  Floricel Achim, subofiţer MApN cu acces la date şi informaţii cu caracter clasificat, în culegerea şi transmiterea de informaţii. După prelucrarea datelor, acestea erau transmise printr-un sistem de legătură complex, specific serviciilor speciale, către  cadre de informaţii străine, informează Serviciul.

Pentru activităţile desfăşurate şi în funcţie de importanţa documentelor furnizate cei doi erau recompensaţi cu diverse sume în valută.

SRI nu poate preciza unde au ajuns documentele secrete. 

Comisia pentru controlul activităţii SRI a avut miercuri o întâlnire cu conducerea Serviciului

Membrii Comisiei pentru controlul activităţii SRI au avut miercuri, în jurul orei 10.00, la Parlament, o primă întâlnire cu conducerea Serviciului, a declarat secretarul Comisiei, Verestoy Attila.

Conducerea SRI a făcut, cu ocazia acestei prime întâlniri cu noii membri ai Comisiei parlamentare de control, o prezentare de ansamblu a activităţii Serviciului. La rândul lor, membrii Comisiei au prezentat, în linii mari, felul în care Parlamentul îşi va exercita activitatea de control asupra Serviciului şi au discutat despre problemele specifice ale SRI.

Citeşte şi: 

"SRI monitoriza, din anul 2005, acţiunile subofiţerului Floricel Achim"

"Sofia afirmă că bulgarul reţinut în România pentru spionaj nu lucrează pentru instituţiile bulgare"