MENIU

Astrofizicianul Stephen Hawking se retrage, formal, de la catedra de matematică de la Cambridge

FOTO: © Sir Cam

Astrofizicianul britanic Stephen Hawking va părăsi formal, joi, unul dintre cele mai prestigioase posturi universitare din lume, cel de profesor de matematică la universitatea Cambridge, care a fost deţinut în urmă cu 300 de ani şi de Isaac Newton, potrivit purtătorului de cuvânt al universităţii.

Stephen Hawking, în vârstă de 67 de ani, cunoscut la nivel mondial pentru lucrările sale despre univers şi gravitaţie, este autorul cărţilor "Scurtă istorie a timpului", unul dintre cele mai mari succese ale literaturii ştiinţifice şi "George descoperă secretele Universului".

Bolnav de scleroză laterală amiotrofică, o boală degenerativă paralizantă cu care a fost diagnosticat când avea 22 de ani, Hawking se deplasează într-un scaun rulant şi comunică prin intermediul unui sintetizator vocal. A început să lucreze la universitatea Cambridge în 1962 şi a fost numit în 1979 în postul de profesor "Lucasian" de matematică, dar trebuie acum să renunţe la post deoarece a ajuns la limita de vârstă permisă, a explicat purtătorul de cuvânt al universităţii. Retragerea a fost anunţată încă din octombrie 2008.

În realitate, această părăsire a postului nu va schimba viaţa lui Hawking, pentru că va continua să lucreze la universitate, a precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că un succesor în această funcţie va fi numit ulterior.

Postul există din 1663 şi are numele inspirat din numele de la Henry Lucas, un parlamentar care a lăsat moştenire la decesul său bani pentru crearea acestei catedre. Postul a fost ocupat de 17 persoane până în prezent, printre care şi Isaac Newton, în urmă cu 300 de ani.