MENIU

Astărăstoae, despre medicii de la Sabyc: Cei de la Auschwitz sunt comparabili cu cei care au făcut aceste manopere

Vasile Astărăstoaie, preşedinte Colegiul Medicilor: La această clinică s-au încălcat cele mai elementare norme de etică medicală
foto: cmr.ro

Profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor, este de părere că la clinica Sabyc au fost încălcare cele mai elementare norme de etică medicală. Astărăstoae spune că medicii români vor fi subiectul unei anchete şi chiar ar putea să îşi piardă dreptul de liberă practică.

Preşedintele Colegiului Medicilor spune că protocolul de cercetare în baza căruia funcţiona clinica era nul din punctul de vedere al legii române, deoarece nu îndeplinea condiţiile din legea 17/ 2001.

Vasile Astărăstoae spune că medicii israelieni nu aveau drept de liberă pratică în România şi nici nu îşi poate explica cum de s-a continuat activitatea în clinica Sabyc, deşi  exista o decizie definitivă a forului suprem în ceea ce priveşte supravegherea calităţii actului medical.

"La această clinică s-au încălcat cele mai elementare norme de etică medicală, pentru că donatorii erau persoane vulnerabile, oameni săraci cărora li s-a cumpărat părţi din trup, fără fi informaţi asupra riscurilor şi nu li s-a spus că fac parte dintr-o cercetare ştiinţifică", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor care salută intervenţia autorităţilor la această clinică. 

Din punctul de vedere al lui Vasile Astărăstoae, medicii români care au lucrat la această clinică ar trebui să îşi piardă dreptul de liberă practică: "Ei au încălcat mesajul profesiei medicale. S-au lăsat cumpăraţi cu bani pentru o manoperă care punea în pericol sănătatea unui semen de-al lor. Nu este un act medical. Din punctul meu de vedere cei de la Auschwitz sunt comparabili cu cei care au făcut aceste manopere".  

Colegiul Medicilor a anunţat că, din punctul său de vedere, reproducerea umană asistată de la clinica Sabyc se realizeaza în mod ilegal.

Citeşte şi: 

Trei medici români sunt cercetaţi penal de procurorii DIICOT în cazul de trafic de ovule