MENIU

ArcelorMittal Galaţi a trimis în şomaj tehnic primii 200 de laminorişti, pentru zece zile

Foto: newschannel.ro

Compania siderurgică ArcelorMittal Galaţi a trimis în şomaj tehnic primii 200 de muncitori de la Laminorul de Tablă Groasă nr. 2, pentru zece zile, deoarece piaţa tablei groase nu şi-a revenit, iar oamenii nu au de lucru.

"La Laminorul de Tablă Groasă nr. 2 lucrează aproximativ 900 de salariaţi. Dintre aceştia, circa 200 au fost trimişi în şomaj tehnic din 23 octombrie, pentru zece zile, timp în care sunt plătiţi cu 85% din salariu şi cu sporul de vechime şi sunt scutiţi de la plata contribuţiilor la bugetele de asigurări sociale", a declarat, marţi, vicepreşedintele Sindicatului Siderurgistul din Uzina de Laminate Plate a combinatului, Enache Cristea.

Imediat după ce lotul de 200 de laminorişti va reveni la muncă, un alt grup - mai puţin numeros - va fi trimis în şomaj tehnic. "Următoarea tranşă va fi formată din 150 de laminorişti şi va pleca pe 4 noiembrie, tot pentru zece zile", a spus liderul sindical.

Sunt trimişi în şomaj tehnic doar tehnologii din Laminorul de Tablă Groasă nr. 2, rămaşi fără activitate pe fondul menţinerii la un nivel scăzut a cererii de tablă groasă. Colegii lor de la mentenanţă rămân la lucru, pentru a efectua mici lucrări de reparaţii.

La fel se va proceda şi la Laminorul de Benzi la Rece, la fel de afectat de cererea scăzută de tablă. Aici lucrează circa 600 de muncitori. Cei care nu au încărcare vor fi trimişi în şomaj tehnic tot în acest trimestru şi tot pentru zece zile. "Deocamdată, nu se ştie nici câţi muncitori de la Laminorul de Benzi la Rece vor pleca, şi nici când", a spus Enache Cristea.

Salariaţii din Laminorul de Tablă Groasă nr. 2 şi din Laminorul de Benzi la Rece au mai fost trimişi în şomaj tehnic pentru zece zile în vară, atunci când măsura a afectat aproape toate uzinele combinatului. De asemenea, în primăvară, ei au stat acasă alte zece zile, în concediu de odihnă forţat.

Liderii sindicali se tem că măsura trimiterii în şomaj tehnic se va extinde şi de data aceasta şi în afara laminoarelor, mai ales că Thierry Le Gall, CEO ArcelorMittal Galaţi, a declarat recent că nu ştie cum va evolua piaţa mai departe de trimestrul patru al acestui an. "Cu elementele de azi, organizăm şomaj tehnic doar la Laminorul de Tablă Groasă nr. 2 şi la Laminorul de Benzi la Rece. Nu ştim cum va evolua piaţa, întrucât avem vizibilitate doar până la începutul lunii decembrie", a declarat, pe 21 octombrie,  Thierry Le Gall.

Din toamna lui 2008, când criza economică a început să se resimtă şi la Galaţi, patronatul a oprit temporar sau permanent unele oţelării, furnale şi laminoare pentru a nu produce pe stoc, a închis Uzina CocsoChimică optând pentru importurile de cocs, a stimulat cu pachete financiare plecarea a 4.000 de salariaţi, iar pe cei rămaşi i-a trimis în şomaj tehnic. La ora actuală, în combinatul gălăţean mai sunt între 9.500 şi 10.000 de muncitori. În 2001, atunci când siderurgicul din sudul Moldovei a fost cumpărat de Lakshmi Mittal, aici lucrau 27.000 de oameni.