MENIU

Aproape jumătate dintre infractorii români căutaţi de poliţie se află în Italia

Foto: hunedoreanul.ro

Guvernul de la Bucureşti a anunţat că 40% dintre infractorii căutaţi în România se află în Italia, ceea ce îi nelinişteşte şi mai mult pe italienii care se confruntă cu un val de infracţionalitate română.

Când poliţia italiană a arestat doi români pentru violarea unei adolescente la Roma, Il Giornale, cotidian deţinut de familia premierului Silvio Berlusconi, a scris: "Bestiile române au fost prinse". Trei săptămâni mai târziu, procurorii au admis că "bestiile" ar putea să nu fie vinovate - testele ADN i-au disculpat - iar italienii se întreabă în prezent dacă sentimentele antiimigranţi, care iau amploare în Peninsulă, au jucat un rol în accelerarea anchetei.

"Descoperirea că aceşti doi români acuzaţi de viol nu sunt vinovaţi este o adevărată palmă pe obrazul conştiinţei noastre naţionale", a afirmat editorialista Lucia Annunziata în La Stampa.  "Întreaga ţară a alunecat pe panta rasismului", a adăugat ea. 

Xenofobia a început să îşi facă simţită prezenţa în întreaga Europă în ultimele luni, alimentată de criza economică, în condiţiile în care cetăţenii din fiecare ţară concurează cu imigranţii pentru din ce în ce mai puţine locuri de muncă şi salarii mai mici. Violenţele rasiste s-au intensificat şi în Cehia şi Ungaria, iar imigranţii care s-au dus în Rusia în căutarea de slujbe în perioada de boom economic au fost ameninţaţi şi agresaţi. Şi în Spania tensiunile dintre imigranţi şi populaţia locală par din ce în ce mai accentuate.

În Italia, unde fenomenul imigraţiei a luat amploare în urmă în urmă cu circa 20 de ani, catalizatorul acestui climat tensionat pare să fie teama de din ce în ce mai mare de infracţiuni. Anchetele superficiale sunt destul de comune, dar episodul violării unei adolescente în vârstă de 14 ani, într-un parc din Roma, a declanşat o nouă isterie mediatică şi politică, un fenomen care apare din ce în ce mai des în ţara de origine a Mafiei.

Mai multe articole despre:
România Italia criminalitate xenofobie