MENIU

Anul Nou aduce cu sine majorarea taxelor şi impozitelor locale în Bacău

Romeo Stavarache - primarul Bacăului
Taxe mai mari din 2010

Primarul Romeo Stavarache a promis că acestea nu vor fi majorate în an de criză, însă acum invocă o Hotărâre de Guvern adoptată în luna noiembrie. Consiliul Local a decis prin vot că băcăuanii vor plăti de la 1  ianuarie 2010 taxe majorate cu aproximativ 20%.

\"Există o Hotărâre de Guvern în care sunt stabilite taxele pentru întreaga Românie, cu posibilitatea ca autorităţile locale să mărească aceste taxe cu 20 %. Eu am hotărât împreună cu colegii mei din PNL şi am propus ca aceste taxe să nu fie mărite peste valoarea pe care a stabilit-o Guvernul pentru absolut toate tipurile de taxe din România\", a declarat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău.

\"Taxele vor fi mărite acum şi în urma votului din Consiliul Local. Rămânem la principiul că în momente de criză, românii nu au de unde să suplimenteze veniturile Consiliului Local din propriile buzunare, şi de aceea am votat împotriva majorării\", a subliniat Nicolae Zaharia, consilier local PSD.

Spre exemplu, taxa pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare a unei persoane juridice va costa 100 de lei, în loc de 81 lei, cum era până în prezent. Şi taxa pentru salubritate a fost mărită, de la patru, la cinci lei pe membru de familie, pentru persoanele fizice. Persoanele juridice vor plăti 10 lei pentru fiecare angajat.

Municipalitatea estimează că va colecta în 2010, din taxa de salubritate, peste 111 miliarde de lei vechi, din care, mai bine de jumătate, vor proveni de la populaţie.