MENIU

Antonescu: Trăim într-o zonă nebună de propagandă, aşa cum n-am văzut de pe vremea PCR

Foto: NewsIn

Preşedintele PNL Crin Antonescu s-a lansat joi, la Şcoala de vară I. C. Brătianu, într-un atac la adresa lui Emil Boc, Mircea Geoană şi Traian Băsescu, concluzia fiind că n-a mai văzut o asemenea perioadă de propagandă "nebună" pe de vremea PCR.

"Trăim într-o zonă nebună de propagandă, aşa cum n-am văzut de pe vremea PCR, după cum oameni asemănători în comportament cu această generaţie Boc din PD n-am văzut decât la PCR", s-a adresat Antonescu tinerilor liberali, după care s-a lansat într-o caracterizare a scenei politice şi a politicienilor.

"Dintr-o gâlceavă la care numai la educaţie nu se gândesc, am văzut pe holul Parlamentului pe Boc încadrat de Flutur, Stolojan, Blaga, ca la revoluţie. Pentru că se întâmpla ceva extraordinar - nici mai mult, nici mai puţin, după 20 de ani, Boc s-a hotărât să reformeze din temelii statul român şi gargara aferentă. Lucruri pe care nu le-am auzit de la Boc când se afla la guvernare, 2005-2006. A doua zi, cum nu mai erau la guvernare, a început să fie foarte rău în România. Acum e la putere de opt luni. Nu era normal în prima zi când a devenit prim-ministru să-şi strângă toţi haidamacii în spate şi cucoanele şi să iasă la revoluţie? Şi să spună: am venit prim-ministru, ard de nerăbdare de când eram eu utecist şi uasecist şi clămpăneam la PCR, ard de nerăbdare să reformez din temelii statul român. De 20 mă perpelesc şi nu mai pot! N-am putut din cauza comuniştilor, pesediştilor, tăricenilor. În ţara mea şi cu preşedintele meu la putere eu, prim-ministru, fac reformă de rup! Nu, a zis că e bine, că s-au făcut reforme şi s-a aşezat la masă cu Dragnea şi Vanghelie, cu Oprişan. L-a apucat reforma acum. Cine poate să-l creadă?", l-a ironizat Antonescu pe Emil Boc.

Liderul PNL n-a avut cuvinte de laudă nici la adresa preşedintelui PSD. "La PSD avem la fel, sunt oameni care, în frunte cu Mircea Geoană, dispun şi ei de raţiune, de educaţie, de experineţă politică. Mircea Geoană, ca ministru de externe, n-o fi rupt gura târgului, dar a fost un om normal, a fost un ministru acceptabil. Ca preşedinte de partid astăzi, pur şi simplu a devenit un demagog la fel de caraghios la Emil Boc. De dimineaţă până seara se lamentează prin curţile oamenilor, prin curţile televiziunilor, pe la hore, că nu merge bine România şi el guvernează în timpul ăsta", s-a referit Antonescu la liderul social-democrat.

Antonescu a făcut şi un portret al modelului de politician "care se transformă din ce în ce mai mult într-un papagal" sau într-un "patefon", adică modelul omului "care vine şi repetă aceeaşi placă mediocră, aceaşi formulă pe care i-o dau şefii lui de partid sau oficiul de propagandă". Şeful PNL s-a referit explicit la PD-L, criticând instaurarea unui fenomen "de repetare papaligească a unor lucruri care nu mai lasă loc personalităţii omului" şi a coexistenţei mai multor opinii.

Liderul PNL a conturat şi portretul şefului statului, ca personalitate care să conjuge eforturile "minţilor luminate", ale "sufletelor mari", ale celor "care au cuvânt greu", iar nu să se înconjoare "de toţi beţivii şi toate derutatele". În acest context, Antonescu i-a sfătuit pe tinerii liberali să-şi găsescă modelele, nu prin preluarea celor vechi, chiar ale "bătrânilor liberali", ci prin aplicarea propriei "cenzuri critice" la care le dă dreptul vârsta şi educaţia.