MENIU

Antonescu: Domnule Croitoru, nu înţeleg ce căutaţi azi în Parlament

Foto: NewsIn
Antonescu: Ne îndepărtăm tot mai mult de statutul de ţară democratică

PNL nu va vota Cabinetul Croitoru. Este mesajul transmis miercuri de preşedintele PNL Crin Antonescu de la tribuna Parlamentului. Liderul liberal a lansat un atac dur la adresa lui Lucian Croitoru, prim-ministul desemnat de Traian Băsescu, şi i-a cerut şefului statului ca "în al 12-lea ceas să facă ceea ce este raţional pentru România" şi să respecte voinţa majorătăţii parlamentare.

"Votul de azi, respingerea unei malformaţii politice, este un moment de normalitate. Este rolul nostru să extidem normalitatea la scara întregii ţări. Nu înţeleg, domnule Croitoru, şi domnilor care-l însoţiţi, ce căutaţi azi aici. Aici e Parlamentul României, Parlamentul s-a pronunţat clar - la consultări, la discuţiile cu dumneavoastră, prin hotărârea adoptată s-a pronunţat limpede că acordă încredere altcuiva şi dumneavoastră ar trebui să vă depuneţi mandatul", a comentat Antonescu. El a adăugat că prezenţa lui Croitoru în Parlament arată, că premierul desemnat, alături de Vasile Blaga, mizează "pe şantajarea sau coruperea parlamentarilor".

"Asumaţi-vă că v-a trimis Traian Băsescu în misiune şi de-asta sunteţi aici", a adăugat el.

"Nu mai am nimic de spus despre Guvernul Croitoru. De ce îi e frică nu va scăpa, dar, din păcate, asta nu ne rezolvă problemele reale, autentice ale României. Rezolvă doar această farsă inutilă şi, într-o anumită măsură, vulgară", a mai spus Antonescu.

Antonescu a ţinut să asigure că parlamentarii PNL vor vota "categoric" împotriva echipei Croitoru şi "se pronunţă categoric împotriva acestei farse". "Nici nu ar trebui să ne aflăm aici", a comentat liderul PNL, susţinând că în orice ţară democratică, un  premier desemnat, care ştie că nu are sprijin parlamentar, şi-ar fi depus mandatul.
Crin Antonescu a criticat faptul că lideri PD-L susţin că echipa Croitoru ar putea trece de Parlament. "România de azi e silită să se întrebe dacă Traian Băsescu şi ai lui au mai cumpărat nişte parlamentari. Nu mai am nimic de spus faţă de Guvernul propus de Croitoru. De ce îi e frică nu va scăpa", a adăugat preşedintele liberal, adăugând că, totuşi, respingerea Guvernului propus nu rezolvă problemele. "Dar rezolvă doar această farsă inutilă, chiar vulgară", a comentat Antonescu.

Crin Antonescu: Situaţia de azi din România este efectul ultimului eşec al celei mai mari coaliţii de după '90

"Situaţia de azi e rezultatul eşecului celei mai mari coaliţii de după '90, Coaliţia PSD şi PD-L. Guvernarea lor împreună a însemnat ani de stagnare, bani irosiţi. Mulţi dintre cei care au decis să guverneze împreună au avut alte gânduri, să-i distrugă pe parteneri, să arate că ceilalţi sunt de vină", a afirmat Crin Antonescu. 

Antonescu a făcut apel ca, pe viitor, coaliţiile să demonstreze că pot funcţiona, criticând soluţia preşedintelui Băsescu, în opinia căruia ar trebui să existe doar două partide mari. "A venit vremea ca noi, partidele, să nu fim doar adversari, dacă vrem să evităm momente penibile ca cel de azi, trebuie să învăţăm să facem cu adevărat guvernare de coaliţie, să colaborăm. România are nevoie de o viziune nouă, care să adune, nu să împrăştie", a susţinut Antonescu.

"Azi, într-o ţară normală, ar fi trebuit să spunem "La mulţi ani!" şi să ne gândim la ziua preşedintelui", a mai comentat liderul PNL, adăugând însă că românii trebuie să se gândească, în schimb, la "noaptea politică" a României. "Îi spun pur şi simplul "La mulţi ani!" şi-i cer să-şi facă datoria de preşedinte, care nu e de a face ce vrem noi, ci de a face ce e necesar pentru România", a susţinut liderul PNL.

Antonescu l-a criticat şi pe Radu F. Alexandru, despre care a spus că "a vorbit cu gura plină, la figurat, de onoare şi libertate". "Domnule senator, făceţi-vă numărul, din asta trăiţi politiceşte, dar nu mai îndrăzniţi să mai deschideţi gura din condiţia de slujitor al unei persoane abuzive să vorbească de onoare şi libertate", a afirmat liberalul. El a amintit că în anii '90 a luptat pentru apărarea drepturilor minorităţilor, iar acum luptă pentru dreptul majorităţii. "E cel mai ruşinos moment pe care l-am trăit în Parlamentul României", a susţinut el, arătându-se mâhnit că un partid "care nu numeşte Partidul bolşevic, nici Partidul lui Traian Băsescu", ci se numeşte democrat-liberal, membru PPE, "se pretează la o asemenea atitudine şi discurs".

În final, Antonescu a susţinut că liberalii vor susţine adoptarea unui buget care să pornească de la ţinta de deficit şi de la alţi indici macroeconomici conveniţi cu FMI. "Un singur lucru nu vom face, nu vom aboli democraţia în România de dragul ambiţiilor nebuneşti ale unei persoane", a încheiat el.