MENIU

ANOFM: Companiile anunţă că trimit în şomaj 15.000 de angajaţi până la sfârşitul anului

Foto: evz.ro

Companiile au notificat Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă circa 15.000 de disponibilizări până la sfârşitul anului, ceea ce ar ridica numărul şomerilor la aproape 600.000, dar ANOFM ia în calcul prognoza FMI, de 800.000 de şomeri, a declarat, pentru NewsIn, preşedintele Agenţiei.

"Mergem pe prognoza făcută de Fondul Monetar Internaţional întrucât suntem într-o etapă de criză. Am fundamentat şi bugetul pe acest an în acest sens. Aceştia (reprezentanţii FMI n.red.) şi-au menţinut prognoza făcută pentru sfârşitul anului de circa 800.000 de şomeri", a spus preşedintele ANOFM, Silviu Bian.

Silviu Bian a ţinut să adauge că mai puţin de 15.000 de salariaţi riscă să-şi piardă locurile de muncă până la sfârşitul lunii decembrie, potrivit notificărilor făcute de firme, în condiţiile în care Agenţia are înregistrate peste 10.000 de locuri de muncă la nivel naţional.

"În acest moment nu mai e o presiune aşa de mare ca înainte. Dacă este să ne luăm după media ultimelor luni, din cei 15.000 de posibili disponibilizaţi ar putea rezulta circa 52-53% şomeri (circa 7.500 şomeri n.r.). Trebuie pornită o dezbatere naţională pe ocupare astfel încât lumea să ştie că trebuie să se înscrie la agenţiile pentru ocupare din ţară ca să beneficieze de programul de reconversie profesională sau de un nou loc de muncă", a explicat Bian.

Preşedintele ANOFM a ţinut să precizeze că unul dintre motivele care contribuie la creşterea numărului de şomeri, pe lângă criza economică, îl constituie şi faptul că "foarte multe persoane refuză să se angajeze pe alte posturi decât cele ocupate anterior".

Rata şomajului a urcat în iulie la 6,3%, de la 6% în iunie, iar numărul de şomeri a ajuns până la 572.562, nivel maxim al ultimilor 5 ani şi mult peste estimarea iniţială a Ministerului Muncii privind numărul de şomeri de la finalul anului. Din numărul total de şomeri, 460.254 (80,4%) provin din mediul privat.

După 13 luni consecutive de creştere, numărului de şomeri a crescut cu 232.100 (68,2%), faţă de iulie 2008, când se înregistrau 340.462 de şomeri în România.

La începutul lunii iunie, ministrul Muncii, Marian Sârbu, declara că rata şomajului ar putea ajunge, la sfârşitul anului, la 8%, ceea ce ar corespune unui număr de 720.000 de şomeri, într-un scenariu foarte pesimist.
Mai multe articole despre:
locuri de muncă şomaj şomeri judeţ