MENIU

Animalele de companie ne ajută să trecem mai uşor criza

FOTO: Flickr / sayheypatrick

Scad presiunea sângelui, încurajează exerciţiile fizice, îmbunătăţesc echilibrul psihologic. Nu sunt ceva medicamente miraculoase, ci doar beneficiile pe care o pisică sau un câine ţinut pe lângă casă le pot aduce stăpânilor.

Ultimele studii legate de beneficiile pe care le aduc animalele de companie relevă rezultate surprinzătoare, arată Science Daily. "Animalele de companie au o mare importanţă pentru oameni, mai ales în aceste vremuri de criză economică. Animalele oferă dragoste necondiţionată şi pot da răspunsuri la multe probleme sociale precum sedentarismul şi obezitatea", spune Rebecca Johnson, profesor în cadrul Colegiului de Medicină Veterinară al Sinclair School of Nursing din Missouri. Johnson va fi prezentă alături de alţi cercetători la o conferinţă internaţională unde se vor discuta diversele moduri în care animalele contribuie la sănătatea oamenilor. Printre subiectele care vor fi abordate la conferinţa din Kansas City se numără şi rolul animalelor de companie în îmbunătăţirea cititului şi a activităţilor fizice, atât la adulţi, cât şi la copii.

Un studiu din 2008 subliniază o dată în plus valoarea relaţiei dintre om şi animal. Un grup de persoane în vârstă au primit în grijă câte un câine, în timp ce un altul a fost pus să interacţioneze cu semeni de-ai lor. Timp de 12 săptămâni, participanţii la experiment au fost încurajaţi să iasă la plimbare în această formulă timp de cel puţin o oră pe zi, cinci zile pe săptămână. La sfârşitul programului, specialiştii au măsurat cât s-a îmbunătăţit nivelul de activitate al participanţilor. "Persoanele în vârstă care aveau un câine şi-au ameliorat capacităţile deplasare cu 28%", spune Johnson. "Aceştia au căpătat mai multă încredere în a se plimba şi şi-au sporit şi viteza. Cei care aveau doar compania semenilor şi-au crescut performanţele doar cu 4 procente. Aceştia tindeau să fie descurajaţi de colegii lor şi găseau scuze precum faptul că e prea cald afară", continuă Johnson.

Alte studii recente sugerează că deţinerea unui animal îmbunătăţeşte atât sănătatea, cât şi starea emoţională pentru adulţi, dar şi pentru copii.
Mai multe articole despre:
sănătate animale studiu animale de companie