MENIU

Angela Merkel, aflată în campanie electorală, face confesiuni despre trecutul ei în RDG

Foto: forbes.com

La 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Angela Merkel vorbeşte pentru prima dată de trecutul său în fosta RDG, în cursul campaniei pentru al doilea mandat.

RDG era un stat "construit pe lipsa libertăţii", a subliniat ea, pentru Bild, "Însă este fals să spunem că totul era rău în RDG. Avem familiile, ne distram cu prietenii", a adăugat ea.

Merkel, care îşi protejează viaţa privată, a făcut chiar şi glume despre viaţa sa de zi cu zi timp de 35 de ani sub dictatura comunistă. "În faţa magazinelor mă uitam să văd ce au oamenii în plase şi dacă era cazul să intru să cumpăr acel lucru", a povestit ea. "În restaurante, băteam în lampa de pe masă şi spuneam, în cazul în care ar fi fost ascuns un microfon: 'Haideţi, ascultaţi acum' ".

În campania din 2005, această fiică de pastor, năcută la Hamburg în 1954, dar care a sosit în RDG când era copil, a refuzat să-şi sublinieze originile pentru a atrage simpatia alegătorilor. Nu a încercat nici să se prezinte drept o opozantă faţă de regim şi a recunoscut că a făcut parte din Tineretul comunist.

Temele RDG şi Zidul Berlinului nu au fost niciodată atât de prezente în dezbateri ca în ultimele luni, acum când Germania se prgăteşte să celebreze 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului la 9 noiembrie.

Aproape jumătate dintre germanii din Est se declară dezamăgiţi de reunificare şi se consideră încă "cetăţeni de zonă inferioară". În campania pentru alegerile europene din iunie. În mai, Merkel a fost primul şef de guvern german care a vizitat fosta închisoare STASI şi a povestit atunci, pentru prima dată, cum STASI a încercat să o recruteze.

Merkel, care rămâne misterioasă pentru mulţi germani, încearcă acum "să-şi dea o imagine mai umană", spune biograful ei, Gerd Langguth. "Este o fiinţă foarte fermă, care a învăţat sub regimul din RDG să nu exprime niciodată ceea ce gândeşte. Este un sfinx şi acum ar vrea să pară mai umană", a subliniat el.
Mai multe articole despre:
Angela Merkel campanie electorală RDG confesiuni