MENIU

Angajaţii spitalului din Vadu Lat Giurgiu au ameninţat cu deschiderea unui conflict de muncă

Foto: NewsIn

Angajaţii spitalului de psihiatrie din Vadu Lat, judeţul Giurgiu, au ameninţat cu deschiderea unui conflict de muncă, după ce conducerea unităţii sanitare ar fi decis să reducă sporurile, susţinând că nu sunt fonduri suficiente.

Fostul manager al spitalului din Vadu Lat, Elena Stuparu, medic al unităţii, a declarat corespondentului NewsIn, că există un contract de muncă ce trebuie respectat.

"Există un contract colectiv de muncă prin care s-au angajat să nu reducă din sporuri. Ei (conducerea spitalului, n.r.) susţin că nu au bani suficienţi alocaţi pentru salarii şi pentru sporul de psihiatrie. Ştiţi, noi avem acest spor de 75% din salariu şi acum ar vor să îl reducă la 60% şi n-au mai plătit deja asistenţilor zilele de sâmbăta şi duminica. Se poartă negocieri, dar sindicaliştii de la Spitalul din Vadu Lat vor să deschidă un conflict de muncă.", a declarat Elena Stuparu.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Giurgiu, doctor Paul Marinescu, a declarat însă, corespondentului NewsIn că sindicatul spitalului de psihiatrie din Vadu Lat şi conducerea unităţii ar fi ajuns la un numitor comun.

"Au fost nemulţumiri în rândul angajaţilor că nu îşi pot primi anumite sporuri, s-a făcut o nouă discuţie cu liderii de sindicat şi se pare că s-a ajuns la un numitor comun. Sper să se fi stins conflictul, spitalele au o finanţare şi trebuie să se încadreze în sume", a spus Marinescu.

Directorul DSP Giurgiu a menţionat că decizia de eliminare sau de micşorare a sporurilor aparţine conducerii spitalului.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu, a declarat într-o conferinţă de presă că nu poate interveni în situaţia de la Vadu Lat.

"Azi (joi, n.r.), a existat o situaţie tensionată la Vadu Lat, pentru că noul manager al spitalului a luat unele măsuri de natură salarială. Există o Hotărâre de Guvern, 562/2009, prin care de anul viitor, Consiliile Judeţene vor avea competenţe inclusiv în administrarea activităţii din spitalele care vor fi preluate prin descentralizare. În prezent, consiliile au competenţe doar în ceea ce priveşte imobilele din domeniul public la spitalelor", a spus Beianu. 

Managerul Spitalului din Vadu Lat, Marin Botoroagă, nu a putut fi contactat, nefiind la sediul unităţii sanitare.