MENIU

Andropauza (Menopauza bărbaţilor) - Există cu adevărat?

Andropauza poate fi tratată, spun medicii

Există cu adevărat andropauza? Dacă da, la ce vârstă afectează bărbaţii? Care sunt simptomele? Sunt aceste simptome reversibile la tratament? Cum poate un bărbat să prevină sau să întârzie sosirea ei?  Ce este andropauza? La toate aceste întrebări răspunde Cătălin Belinski, specialistul REALITATEA.NET în sexologie.

În lumea medicală s-a discutat îndelung despre existenţa andropauzei. Există cu adevărat? Dacă da, la ce vârstă afectează bărbaţii? Care sunt simptomele? Sunt aceste simptome reversibile la tratament? Cum poate un bărbat să prevină sau să întârzie sosirea ei? Este sau nu similară menopauzei feminine? Ce este andropauza?

Termenul de andropauza desemnează totalitatea manifestărilor psihologice şi organice observate la barbaţii peste 45 de ani, datorită diminuării progresive a producţiei de testosteron, care este hormonul masculin. Testosteronul se află la originea caracterelor sexuale secundare (pilozitate, voce, etc.) şi menţine spermatogeneza (producerea de spermatozoizi). De asemenea, el joacă un rol important în libido (dorinţa sexuală) şi influenţează comportamentul emoţional.

După vârsta de 30 de ani nivelul testosteronului scade cu 10 procente în fiecare decadă de vârstă. Termenul a fost creat prin analogie cu cel de \"menopauză\", deşi bărbaţii nu dispun de un punct de reper, cum este încetarea menstruaţiei la femei, pentru a marca această tranziţie.

Sindromul clinic constă în anumite simptome (oboseală, capacitate redusă de concentrare, iritabilitate, pierderea interesului pentru actul sexual) şi semne (anemie, pierderea forţei musculare, modificarea masei musculare, diminuarea densităţii osoase, disfuncţia erectilă). Toate aceste modificări nu se produc brusc, ci treptat, ele fiind urmarea unui declin hormonal gradual.

Este un fenomen nou? Da şi nu. Andropauza a fost pentru prima oară descrisă în literatura medicală în anii 40. Deci nu este deloc un termen nou. Dar posibilitatea de a o diagnostica corect, folosind analize specifice este o noutate. La fel şi utilizarea tratamentului de substituţie hormonală, necesar în această situaţie. Factorii ce contribuie la instalarea andropauzei sunt: consumul excesiv de alcool, obezitatea, fumatul, diferite afecţiuni ( hipertensiune, diabet, deficite hormonale, afectări hipotalamice), abuzul de medicamente, dieta nesănătoasă, lipsa efortului fizic, circulaţia deficitară.

Ce puteţi face pentru a preveni/întârzia andropauza? Găsiţi metode de a combate stresul, odihniţivă suficient, faceţi regulat exerciţii fizice, mâncaţi sănătos (o dietă săracă în grăsimi şi bogată în fibre), limitaţi consumul de alcool şi cafea şi beţi multă apă! Aşadar, deşi nouă, bărbaţilor, nu ne place să recunoaştem, andropauza există. Dar, din fericire, există şi metode de diagnostic şi tratament. Îmbătrânirea este un proces natural, dar să te simţi bătrân poate fi doar o opţiune…

Mai multe articole despre:
realitatea.net specialişti