MENIU

Andronescu: Vom redistribui atribuţiile care reveneau Centrului Naţional de Curriculum şi Evaluare

Foto: NewsIn

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că va redistribui din atribuţiile care reveneau Centrului Naţional de Curriculum şi Evaluare din Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP), pentru a eficientiza procedurile la nivelul instituţiilor.

"Este nevoie de o restructurare la nivelul instituţiilor, pentru a le face mai eficiente. Astfel, programa şcolară va fi în sarcina Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE) prin Consiliul Naţional pentru Curriculum. În fond, realizarea, la nivel de studiu şi concept, a programei şi corelarea ei cu manualele şcolare erau oricum în sarcina ISE, dar ne gândim să avem nişte formule instituţionale pentru partea de administraţie, în ceea ce priveşte curriculumul şi evaluarea. Motiv pentru care am propus înfiinţarea unei Autorităţi Naţionale pentru Manuale şi a unui serviciu pentru evaluare", a explicat ministrul.

Atribuţiile pe care le va avea Autoritatea Naţională pentru Manuale şi Auxiliare Didactice (ANMAD) sunt menţionate în proiectul de "Reorganizarea procesului de evaluare, elaborare şi difuzare a manualelor şcolare", aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei. Potrivit acestui document, ANMAD va fi responsabilă de selecţia şi formarea evaluatorilor de manuale, conceperea şi implementarea unui program de formare pentru evaluatori, elaborarea metodologiei de evaluare şi aprobare a manualelor şi de aprobarea propriu-zisă a manualelor.

De manuale se ocupă, în prezent, CNCEIP, însă activitatea aceste instituţii a fost afectată, în perioada tezelor cu subiect unic din semestrul al doilea, când unul dintre subiectele la limba şi literatură română a ajuns la elevi conţinând greşeli. Ministrul Educaţiei a anunţat la momentul respectiv că un director din cadrul Centrului Naţional de Curriculum şi Evaluare şi un inspector de specialitate vor fi sancţionaţi. Ulterior, cei doi responsabili şi-au depus demisia. Angajaţii centrului au recidivat la lucrarea de istorie, însă, de această dată, eroarea a fost reparată înainte ca elevii să înceapă rezolvarea subiectelor. După cel de-al doilea incident, au demisionat directorul general Cristian Mirescu şi un alt inspector de specialitate.

Şefia Centrului a fost asigurată de atunci de directorul Direcţiei de Învăţământ Preuniversitar din minister, Liliana Preoteasa, urmţnd ca după finalizarea examenelor naţionale, ministrul să anunţe ce se întâmplă cu această instituţie.

CNCEIP nu a asigurat dintotdeauna administrarea procedurilor pe care le implică evaluarea şi distribuirea materialelor didactice. Din 1990, numeroase instituţii au asigurat acest lucru, printre care Consiliul Naţional pentru Aprobarea Manualelor, Consiliul Naţional pentru Evaluarea şi Difuzarea Manualelor şi Serviciul Naţional de Evaluare şi Examinare.