MENIU

Analiza Băncii Mondiale privind intervenţia BNR pe piaţa valutară nu provine din informaţii oficiale

Foto: standard.ro

Consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu a reaminit că banca centrală nu comentează intervenţiile în piaţa valutară şi a subliniat că Banca Mondială nu a precizat dacă suma de 4,5 miliarde de euro menţionată în raportul instituţiei ca fiind folosită în intervenţii de către BNR este netă sau brută.

"Nici nu ştiu ce le-a venit experţilor de la Banca Mondială să facă această adnotare într-o chestiune foarte sensibilă, despre care ei ştiu foarte exact că Banca Naţională nu comentează decât foarte rar şi atunci numai prin vocea guvernatorului. Nu ştiu şi nimeni de la Banca Naţională nu ştie de unde au luat experţii Băncii Mondiale această cifră de 4,5 miliarde de euro. Un lucru este sigur, că nu au primit-o de la BNR pe cale oficială", a declarat Vasilescu.

Consilierul lui Mugur Isărescu a mai subliniat că este foarte important de ştiut dacă suma la care face referire Banca Mondială este o valoare netă sau brută, respectiv dacă indică diferenţa între vânzările şi cumpărările de valută de către BNR, sau doar vânzările.

"Ştiu că experţii Băncii Mondiale au neglijat un element esenţial într-o astfel de analiză: au uitat să menţioneze dacă suma de 4,5 miliarde de euro exprimă o valoare brută sau una netă, din punctul lor de vedere şi cu informaţiile pe care le au ei. Era un fapt esenţial pentru că e una să te referi la diferenţele dintre vânzările şi cumpărările de valută şi alta să aduni numai sumele în valută vândute pentru a susţine leul şi să treci sub tăcere cumpărările de valută", spune Vasilescu. 

El a exemplificat folosind o declaraţie a guvernatorului BNR din toamna lui 2008, privind intervenţiile pe piaţa valutară, când Isărescu a subliniat că BNR a vândut, într-un interval de timp "câteva sute de milioane de euro şi a cumpărat alte câteva sute de milioane". 

"Ambele sume au fost semnificative, diferenţa dintre ele însă, suma  netă, e nesimnificativă. Iată aşadar că a insera o sumă într-un raport fără a nota dacă e brută sau netă înseamnă a rămâne cu analiza la jumătate", a mai spus reprezentantul băncii centrale.

El a avertizat că "astfel de interpretări pot să deruteze şi economia reală şi populaţia", în condiţiile în care Banca Naţională "nici nu a cheltuit, nici nu a dizlocat (sume de bani, n.r.), ci de fapt a schimbat lei pe valută sau valută pe lei, iar leul nu a fost şi nu este în pericol de prăbuşire".

În cadrul strategiei de parteneriat cu România, Banca Mondială estimează că Banca Naţională a României "a intervenit în piaţa la vedere cu aproximativ 4,5 miliarde euro din rezerve de la finalul lunii octombrie 2008" până în prezent, pentru a diminua volatilitatea cursului de schimb.