MENIU

Analiştii cred că relaxarea creditării nu va impulsiona vizibil piaţa imobiliară

Analiştii spun că băncile trebuie să definească foarte clar ce înseamnă garanţie de calitate bună
Foto: realitatea.net

Specialiştii imobiliari sunt de părere că relaxarea creditării nu va dezgheţa piaţa, pentru că numărul celor care vor obţine credite ipotecare va fi, în continuare, foarte redus. Asta şi pentru că băncile se vor asigura nu numai că potenţialul client are posibilitatea să suporte creditul, dar şi că va da banii pe ceva de calitate.

Specialiaştii sunt de părere că, în Bucureşti, disponibilul de locuinţe de calitate, adică cele construite după 1990, este foarte mic. Cele mai multe dintre apartamentele care se vând acum, au fost construite în anii 60-70.

Analiştii spun că băncile trebuie să definească foarte clar ce înseamnă garanţie de calitate bună. Pe de altă parte, vestea bună este că, în noile condiţii de creditare, suma pe care o familie o poate împrumuta de la bancă va fi cu 10 până la 30 de procente mai mare. E drept că şi avansul ce trebuie depus creşte de la 15 la 25% din suma împrumutată.

Banca centrală a acceptat propunerile bancherilor de modificare a normelor de creditare. În următoarele săptămâni, fiecare instituţie trebuie să-şi definească oferta pentru creditele cu ipotecă.
Mai multe articole despre:
bani analişti credite ipotecare