MENIU

ANAF susţine că fotbaliştii nu pot fi angajaţi pe convenţii civile

Foto: anaf.mfinante.ro

După ce preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, a ameninţat că startul sezonului 2009-2010 ar putea fi amânat dacă ANAF nu va renunţa la proiectul sportului, Fiscul a reacţionat la acuzaţiile şefului Ligii. Potrivit ANAF, noul proiect are ca scop eliminarea unor nereguli cum ar fi faptul că sportivii profesionişti sunt angajaţi pe convenţii civile, deşi acestea se încheie, potrivit legii, doar pentru activităţi ocazionale şi nu pentru cele dependente.

ANAF a constatat, în urma controalelor desfăşurate la grupările de fotbal, că "unele cluburi au încheiat contracte de prestări servicii (convenţii civile) conform Codului Civil cu persoane fizice pentru activităţi cum ar fi: electrician, contabil, şofer, director tehnic, director sportiv precum şi cu sportivi profesionişti".

Legea 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului permite, în urma unei modificări din 2005, ca structurile sportive să încheie contracte individuale de muncă sau convenţii civile cu sportivii profesionişti, şi nu doar contracte de muncă pe perioada determinată, cum prevedea vechea formă a legislaţiei, valabilă până la 31 decembrie 2005.

ANAF consideră, însă, în urma analizei conţinutului convenţiilor civile încheiate de cluburi cu sportivii profesionişti şi personalul tehnic şi administrativ, că "activitatea desfăşurată de aceştia nu este una efectuată întâmplător, conjunctural, şi nu îndeplineşte criteriile stabilite de prevederile legale în vigoare pentru a fi considerată o activitate independentă, ci dimpotrivă, are caracterul unei activităţi dependente". Mai mult, instituţia consideră că "veniturile din această activitate sunt, în conformitate cu prevederile art. 55 din Legea 571/2003 şi pct. 67 din HG 44/2004, venituri de natură salarială şi ca urmare ar fi trebuit să fie impozitate în consecinţă".

Diferenţa de încadrare are efecte mari în ceea ce priveşte nivelul de impozitare, în condiţiile în care, dacă fotbaliştii ar fi angajaţi pe contracte de muncă, cluburile ar trebui să plătească, pe lângă salarii, şi contribuţii sociale şi impozit pe venit.

Primul conflict de interpretare a legislaţiei a apărut la jumătatea lunii iunie, când ANAF a constatat, în urma unui control, că Dinamo are datorii de 12 milioane lei la stat, iar preşedintele consiliului de administraţie al clubului de fotbal, Nicolae Badea, a acuzat instituţia de "abuz fiscal" şi de "încălcare a legislaţiei".

Diferendul a reintrat în atenţie luni, când preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, a declarat că există pericolul ca noul sezon fotbalistic să nu înceapă la 1 august şi a acuzat Agenţia Naţională de Administrare Fiscală de încălcare a legii. ANAF ar intenţiona, potrivit lui Dragomir, să crească taxele datorate de către cluburi "de la 16 la sută la 68 la sută". Mai mult, unii preşedinţi de cluburi de fotbal au avertizat că multe grupări s-ar putea desfiinţa din cauza lipsei banilor, în urma măsurilor ANAF.