MENIU

AMR a cerut preşedintelui României, într-o scrisoare deschisă, medierea conflictului cu Guvernul

Foto: RTV

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru, a cerut preşedintelui Traian Băsescu, într-o scrisoare deschisă, semnată de mai multe asociaţii profesionale, să medieze conflictul magistraţilor cu puterea executivă, \"în limitele în care îi mai permite imparţialitatea\".

"În condiţiile în care somaţi CSM-ul să ia măsurile de încetare a protestelor magistraţilor, dumneavoastră aţi devenit parte în acest conflict şi aţi abandonat misiunea constituţională pe care în mod constant o invocaţi, trăgând deja public concluzii asupra unei situaţii de criză, în afara mandatului constituţional pe care de altfel, nici nu credem că aveţi de gând să îl exercitaţi", se arată în scrisoarea Asociaţiei Magistraţilor din România către preşedintele României.

Mona Pivniceru susţine că "independenţa puterii judecătoreşti este deja politic condamnată la a rămâne doar un principiu consacrat formal". "Statul de drept ? O himeră. Corpul de magistraţi? Un grup de funcţionari care nu îşi recunosc această condiţie deoarece constituţional sunt denumiţi judecători şi procurori. (...) Puterea judecătorească? Un slogan pus la stâlpul infamiei (...) Separaţia puterilor în stat? O linie continuă care se extinde, spre a înghiţi puterea legislativă incapabilă a-şi exercita funcţiunea legislativă şi puterea judecătorească, condamnată la subfinanţare şi nepermisă supraaglomerare (...) Cetăţeanul? O emblemă (...)", rezumă preşedintele AMR, într-o manieră metaforică, problemele magistraţilor. 

"Vă solicităm, Domnule Preşedinte, ca, în acest ansamblu social greu şi apăsător, să vă exercitaţi puterea constituţională, în limitele în care vă mai permite imparţialiatatea,  în a media conflictul cu puterea executivă pentru a face credibilă existenţa democraţiei şi a statului de drept care au fondat aderarea României la Uniunea Europeană", este dorinţa asociaţiilor profesionale ale magistraţilor.

"Cum este normal ca puterea judecătorească să fie condamnată public tocmai de cei care s-au obligat internaţional a o întări şi a-i asigura credibilitatea, sporind confuzia publică cu privire la separarea puterilor în stat?!", mai scrie Mona Pivniceru, făcând referire la recentele discuţii în crae s-a contrazis cu preşedintele României.

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut magistraţilor la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 10 septembrie să reia judecarea proceselor şi să intre în legalitate. "Vreau să ştiţi interpretarea mea, dacă are vreo valoare pentru dvs: Faptul că nu funcţionează instanţele, nu se judecă este împotriva legii. Unii dintre dvs nici n-aveţi curaj să spuneţi cuvântul grevă, dar asta este în termeni reali. Justiţia trebuie să intre imediat în legalitate. Este o solicitare pe care v-o adresez: intrarea în legalitate a justiţiei", a declarat şeful statului, adăugând că "cei păgubiţi nu sunt politicienii, ci justiţiabilii".