MENIU

Ambasadorul Rusiei la Chişinău, împotriva predării istoriei românilor în R. Moldova

Foto: Realitatea.net

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Veleri Kuzmin, a declarat marţi seară, la festivitatea de inaugurare a Zilelor literaturii şi spiritualităţii ruse, că nu este de acord cu predarea istoriei românilor în şcolile din R.Moldova, relatează Jurnal de Chişinău.

"Toţi mă întreabă de ce sunt nemulţumit de predarea istoriei românilor în şcolile din R. Moldova. Îmi place istoria românilor, însă nu-mi place cursul de istorie a românilor care s-a predat mult timp în această ţară şi care de fapt este bazat pe rusofobie şi steriotipuri antiruse", a declarat Kuzmin.

Deşi a fost prezent la evenimentul din Chişinău în calitate de invitat de onoare, prim-vicepreşedintele Parlamentului, Serafim Urechean, nu i-a dat nicio replică ambasadorului rus, preferând să-şi citească mesajul de salut pregătit din timp."Îmi voi permite să mă folosesc de câteva notiţe, ca nu cumva să politizez acest eveniment cultural care are un anumit scop", a spus, la începutul discursului, Serafim Urechean.

La începutul lunii, premierul Vlad Filat a declarat că Istoria românilor va reveni în şcoli, după o perioadă de trei ani în care elevii au studiat Istoria integrată."Urmează să readucem la normalitate şi acest aspect în educaţia copiilor noştri. Vom învăţa istoria noastră  - cea a românilor, aşa cum este şi firesc", a afirmat Filat.

Iniţiativa premierului Filat a fost respinsă de preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, care a declarat că în această chestiune urmează să fie luat în considerare "caracterul policultural al societăţii", unde "majoritatea absolută a populaţiei se identifică drept moldoveni"."După părerea noastră, cea mai bună variantă pentru Republica Moldova ar fi istoria statului nostru – istoria Republicii Moldova. Fără a pune accente pe momente sensibile, care ar putea duce la o scindare în societate. Am pledat şi vom pleda în continuare împotriva unor astfel de ieşiri", a precizat preşedintele PD, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de preşedinte al R. Moldova.

Anterior, guvernarea comunistă a promovat constant excluderea Istoriei românilor ca disciplină de studiu din şcolile din Republica Moldova, fapt ce a generat protestele elevilor şi istoricilor.