MENIU

Ambasada americană din Sudan îşi evacuează o parte din personal

Foto: AP

Ambasada americană de la Khartoum a autorizat evacuarea voluntară a personalului neesenţial, după ce Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pentru preşedintele sudanez pentru Darfur, a anunţat un oficial de la ambasadă.

"Este un pas premergător ordinului de evacuare a personalului neesenţial", a declarat oficialul. Potrivit lui, evacuarea este în parte un gest diplomatic în reacţie la expulzarea şi hărţuirea unor organizaţii neguvernamentale. Toate ambasadele occidentale şi-au sporit securitatea după decizia Curţii Penale Internaţionale, dar acesta este primul pas concret diplomatic anunţat până în prezent.

CPI a emis în 4 martie un mandat de arestare pe numele preşedintelui sudanez, pentru crime de război şi împotriva umanităţii în Darfur, dar acesta a decis în replică să expulzeze membrii a 13 ONG-uri internaţionale care acţionau în această provincie, unde 2,7 milioane de persoane trăiesc în tabere.

Statele Unite şi alte ţări au cerut Sudanului să revină asupra acestei decizii, criticată şi de ONU şi UE. Dar un responsabil sudanez, citat de agenţia naţională Suna, a afirmat că măsura este ireversibilă.

Decizia Khartoumului va priva de hrană, apă potabilă şi îngrijiri medicale peste un milion de locuitori din Darfur, potrivit ONU, care a avertizat că mii de persoane riscă să moară.