MENIU

Almunia face apel la statele UE să-şi reducă deficitele, pentru a susţine relansarea economică

<descriere>

Ţările din Uniunea Europeană trebuie să prezinte strategii clare şi credibile pentru reducerea deficitelor, ceea ce reprezintă o condiţie necesară pentru revenirea la o creştere puternică şi sustenabilă, a declarat Comisarul European pentru Afaceri Economice, Joaquin Almunia, citat de AFP.

\"Nu va exista o creştere puternică, sustenabilă şi echilibrată dacă nu oprim spirala datoriilor\", a declarat Almunia, în cadrul unui interviu acordat cotidianului Le Monde. \"Obiectivele de creştere şi de redresare a finanţelor publice reprezintă una şi aceeaşi luptă\", iar reducerea deficitelor este \"o condiţie necesară pentru majorarea potenţialului de creştere, ce a fost afectat sever şi durabil de criză\", a mai spus Almunia.

Ţările din cadrul UE trebuie, potrivit acestuia, să prezinte \"traiectorii clare, credibile şi coordonate\" şi să anunţe ritmul şi metodele de reducere a deficitelor bugetare.

Deficitul public mediu al Uniunii Europene este prevăzut la 7,5% din produsul intern brut (PIB) în 2010, iar datoria publică urmează să atingă 84% în 2011.

Miniştrii de finanţe din UE trebuie să se pronunţe miercuri asupra recomandărilor făcute de Bruxelles, care a demarat proceduri de deficit excesiv împotriva a nouă state ale Uniunii. Comisia a acordat, de asemenea, un an suplimentar anumitor ţări, pentru a-şi aduce deficitul sub limita de 3% din PIB.

Recomandările au fost contestate de Franţa şi Belgia, care, potrivit Comisiei, trebuie să aducă deficitul sub nivelul de 3% din PIB până în 2013, respectiv 2012.