MENIU

Alexandru Rafila, noi date despre RELAXAREA măsurilor anti covid: „La Terapie Intensivă avem peste 1100 de persoane internate. Este MULT”

Alexandru Rafila - Ministrul Sănătății

Alexandru Rafila - ministrul Sănătății a vorbit, miercuri, despre măsurile de relaxare, dacă situația epidemiologică va permite, dar și despre decizia CCR privind neconstituționalitatea purtării măștii în aer liber. „Rămânem precauți, trebuie să apărăm sănătatea populației”, a spus ministrul Rafila.

„Avem 17.000 de noi cazuri astăzi, deci mai puține, avem 183 decese, ceva mai puțin decât ieri. În continuare, la terapie intensivă avem peste 1100 de persoane internate, ceea ce este mult.

În continuare, transmiterea comunitară există, corelată cu ocuparea paturilor, atunci putem să vorbim de relaxarea unor măsuri. Rămânem precauți, trebuie să apărăm sănătatea populației.

Monitorizarea spitalelor trebuie să constutuie principalul indicator care să ducă la măsuri de relaxare în viitor”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că purtarea măștii de protecție rămâne în continuare valabilă până la motivarea CCR.

„Așteptăm publicarea motivării CCR. În momentul în care ea a fost făcută publică, am analizat legislația. Legea 55 prevede utilizarea în continuare a măștilor în spații închise, spații comune sau spații deschise. Purtarea măștii nu reprezintă o restricție în sine, ci o măsură care previne sau încetinește transmiterea. Protecția individuală este necesară.

Dacă contexul legal impune acest lucru, sunt convins că Guvernul va adopta actele necesare pentru protejarea populației. Orice măsuri de relaxare trebuie corelate cu situația epidemiologică”, a declarat ministrul Rafila.