MENIU

Alerta de tsunami emisă de Japonia a fost ridicată

Foto: about.com

Japonia a ridicat alerta de tsunami, emisă după ce în largul Taiwanului s-a produs un seism a cărui magnitudine de moment a fost estimată de institutul american de monitorizare geologică (USGAS) la 6,4, informează News In.

La o oră de la declanşarea alertei, nivelul mării nu prezenta schimbări notabile, iar alerta a fost ridicată.

Japonia a fost vizată de o alertă de tsunami, după ce în largul Taiwanului s-a produs un seism a cărui magnitudine de moment a fost estimată de institutul american de monitorizare geologică (USGAS) la 6,4, informează AFP. Nivelul mării ar fi putut înregistra o creştere de până la 50 de cm după seismul din Taiwan.

Pe scara magnitudinii de moment folosită de USGS, un seism mai mare de 6 este considerat puternic.

Cutremurul din largul Taiwanului s-a produs la o adâncime de 10 kilometri - o adâncime relativ mică - şi de aceea există riscul producerii fenomenului de tsunami. Alerta de tsunami priveşte insulele cele mai sudice ale arhipelagului nipon.

Epicentrul sesimului a fost localizat la 130 de kilometri sud-sud-vest de Ishigaki-jima, din insulele nipone Ryukyu.

Seismul a avut loc la 19.10 (13.10, ora României), la 130 kilometri sud de insula Ishigaki şi la 210 kilometri est de Taiwan, fiind resimţit şi în Taipei.

Nu s-au semnalat pagube.

Agenţia meteorologică niponă a declanşat imediat alerta de tsunami, avertizînd că nivelul mării ar putea înregistra o creştere de până la 50 de centimetri.

Este al doilea cutremur din Taiwan care provoacă o alertă de tsunami în Japonia în ultimele 24 de ore. Un seism de 6,7 grade pe scara magnitudinii de moment şi 6,9 potrivit seismologilor japonezi avusese loc în cursul nopţii în largul Taiwanului, declanşând în Japonia o alertă de tsunami ridicată după scurt timp. Seismul din cursul nopţii nu provocase victime şi nici pagube majore.

Noul cutremur este al cincilea care a zguduit Japonia într-o săptămână. Cel mai grav dintre seisme a provocat moartea unei persoane şi rănirea peste 120, în 11 august, în prefectura Shizuoka din centrul ţării.

La rândul său, Taiwanul a fost afectat săptămâna trecută de taifunul Morakot, în care este posibil să fi murit până la 500 de persoane.

Mai multe articole despre:
cutremur Japonia tsunami alertă creştere mare