MENIU

Alăptarea protejează femeile însărcinate împotriva diabetului zaharat şi bolilor de inimă

<descriere>

O alăptare de peste 9 luni scade riscul manifestării sindroamelor de boli de inimă cu 86%, în cazul femeilor însărcinate şi care suferă de diabet zaharat.

Alăptarea, chiar şi timp de doar câteva luni, poate reduce riscul femeilor de a se îmbolnăvi de inimă şi de diabet zaharat, potrivit unui studiu publicat pe 3 decembrie, în jurnalul online Diabetes.

În cazul femeilor însărcinate, care nu suferă de diabet zaharat, alăptarea între 1 şi 5 luni reduce cu 39% riscul de a manifesta sindromul acestei boli. În cazul femeilor care suferă de diabet zaharat, aceeaşi durată de alăptare reduce riscurile bolii cu 44%.

Cu cât alăptarea este mai de durată, cu atât starea de sănatate a femeilor va fi mai bună, spune studiul.

\"Alăptarea nu are beneficii doar pentru sănătatea mamelor ci şi pentru cea a copiilor\", a declarat Erica Gunderson, coordonator al studiului, epidemiologist şi cercetător ştiinţific la Divizia de Cercetare Permanentă din Oakland,  potrivit health.com

În cazul nou-născuţilor, alăptarea reduce riscul infecţiilor de ureche, problemelor stomacale, problemelor respiratorii, alergiilor de piele sau diabetului zaharat. În cazul femeilor, reduce riscul a două tipuri de diabet, cancerului de sân sau cancerului ovarian, potrivt unui studiu realizat de Departamentul de Sănătate şi Serviciu Uman, din Statele Unite.

Concluziile au fost trase în urma unui studiu care a început în 1985 şi a fost realizat pe 1.400 de femei. La începutul studiului, nici una dintre femei nu mai fusese însărcinată până atunci şi nici una nu manifesta sindroame metabolice. Femeile au fost examinate în acel moment, apoi după 7, 10, 15 şi respectiv 20 de ani. Pe parcursul studiului, 704 dintre femei au ramas însărcinate. În timpul sarcinii, 84 de femei au manifestat sindroame ale diabetului zaharat, iar 120 aveau sindroame metabolice.

În cazul femeilor care manifestau sindroame metabolice, durata de alăptare a fost de aproximativ 2 luni, în cazul femeilor care nu manifestau aceste sindroame,  alăptarea a durat 7 luni, potrivit studiului.

\"Ceea ce pune la îndoială veridicitatea concluziilor este nivelul de insulină care a fost administrat pacientelor\", a adăugat endocrinologul de la Spitalul din Brooklyn, din New York City.