MENIU

Află de aici cum trebuie executate penalty-urile!

Foto: wikimedia.org

Loviturile de la 11 metri sunt o adevărată loterie. Cel puţin asta e viziunea majorităţii celor implicaţi în fenoment, care sunt de părere că un penalty mai degrabă se ratează decât se apără. Cercetătorii s-au aplecat şi asupra acestui element din fotbalul modern şi au ajuns la o concluzie, care măreşte şansele executanţilor loviturilor de departajare. Cu cât execuţi mai târziu penalty-ul, cu atât ai şanse mai mari de reuşită!

Un studiu realizat de mai mulţi psihologi norvegieni pasionaţi de fotbal a ajuns la o concluzie care i-ar putea ajuta pe executanţii de penalty-uri. Dacă îţi asumi responsabilitatea transformării unei lovituri de pedeapsă, e mai bine să nu acţionezi imediat după fluierul arbitrului. Cei care se grăbesc să bată loviturile de la 11 metri au cea mai mare rată de eşec! Psihologii au ajuns la această concluzie după ce au studiat penalty-urile de la mai multe CM dar şi din cupele europene.

Cercetătorii au luat în calcul şi viteza de reacţie a jucătorului, după fluierul arbitrului. Dintre cei care au plecat spre poartă la mai puţin de două milisecunde (o milisecundă este a mia parte dintr-o secundă) după fluierul arbitrului, doar 57 la sută au marcat. În schimb, cei mai "leneşi", cărora le-a luat mai mult de o secundă să reacţioneze la fluier, au marcat într-un procent multe mai mare, 80%.

Există numeroase exemple de fotbalişti de clasă mondială care pot să înscrie goluri fabuloase în timpul meciului, dar care eşuează lamentabil la 11 metri. De multe ori, pentru că se grăbesc să bate penalty-ul. Psihologii au găsit şi o explicaţie pentru acest fenomen. Ei spun că e o formă normală a comportamentului uman de a reacţiona în situaţii de stress. Practic, persoana respectiva care se găseşte într-o postura tensionată vrea să "scape" cât mai repede de “problemă”, chiar dacă rezultatul obţinut ar putea să-i afecteze performanţele ulterioare.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că jucătorii care îşi aşează mingea mai mult la punctul cu var şi întârzie executarea loviturii au şanse mai mari de reuşită, probabil pentru că sunt mai relaxaţi şi mai concentraţi. Există însă şi o situaţie când întârzierea penalty-ului are efecte negative. Dacă un arbitru va întârzia prea mult executarea loviturii de pedeapsă, din diverse motive, sunt şanse mai mari ca jucătorul să rateze, decât dacă ar fi întârziat el însuşi penalty-u.

Mai multe articole despre:
penalty