MENIU

Afacerile din comerţul cu amănuntul au scăzut în februarie cu 7,9%

Foto: shutterstock.com

Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a scăzut în februarie cu 7,9% faţă aceeaşi lună din 2008, mai ales ca urmare a scăderii vânzărilor de carburanţi şi mărfuri nealimentare, compensată doar parţial de vănzările mai mari de alimente, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS).

Datele exclud vânzările de autovehicule şi motociclete şi sunt ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. În serie brută, declinul a fost mai accentuat, de 9,3% faţă de februarie 2008.

În a doua lună a acestui an cel mai semnificativ declin a fost înregistrat în comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate, de 15,2%, urmat de scăderea cu 9,2% a vânzărilor de bunuri nealimentare. În schimb, vânzarea de produse alimentare, băuturi şi tutun a crescut cu 0,7% faţă de ianuarie 2008.

În februarie, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a diminuat cu peste o treime (34,9%) faţă de a doua lună a anului trecut, pe fondul înjumătăţirii vânzărilor de autovehicule (-49,1%).

Afacerile din servicii de piaţă prestate populaţiei, ajustate după zilele lucrătoare şi sezonalitate, au crescut cu 0,5% faţă de februarie 2008, determinate de activitatea de jocuri de noroc şi alte activitaţi recreative (+10,9%), respectiv de hoteluri şi restaurante (+2,1%).
Mai multe articole despre:
afaceri scădere servicii INS februarie