MENIU

Aerul din Madrid şi Barcelona conţine particule de cocaină, arată un studiu

Foto: bcndesign.narotzky.com

Aerul din oraşele spaniole Madrid şi Barcelona conţine particule de cocaină, potrivit unui studiu realizat de un centru de cercetare spaniol, dat publicităţii miercuri.

Centrul Superior de Cercetări Ştiinţifice (CSIC) a aplicat pentru prima daţă pentru acest studiu o metodă nouă de detectare a drogurilor din aer, pusă la punct de cercetătorii spanioli. Aceştia vor publica concluziile cercetărilor lor în revista Analytical Chemistry.

Potrivit rezultatelor studiului, cocaina este drogul care se află în cantităţile cele mai mari în aerul din Madrid şi din Barcelona. "Au fost descoperite particule între 29 şi 85 de picograme (1 la 1.000 de miliarde de grame) pe metru cub de aer", a precizat CSIC într-un comunicat.

Cercetătorii subliniază aceste măsurători realizate în decursul mai multor zile arată că există "o concentraţie mai mare de compuşi în weekend, ceea ce sugerează o creştere a consumului în această perioadă", adăugând că aceste droguri nu sunt periculoase. "Nici trăind 1.000 de ani nu vom reuşit să consumăm echivalentul unei doze de cocaină respirând acest aer", a dat asigurări cercetătoarea Miren Lopez de Alda de la CSIC.

La rândul său, colegul acesteia, Xavier Querol, a avertizat că aceste rezultate nu trebuie considerate reprezentative pentru compoziţia aerului din Madrid şi Barcelona, având în vedere faptul că au existat numai "două locuri de măsurare concretă, în preajma cărora se ştia că sunt consumate droguri.
Mai multe articole despre:
cocaină Barcelona Madrid studiu aer