MENIU

Acordurile ruso-ucrainene privind gazul ar putea fi anulate, avertizează Victor Iuşcenko

Foto: wordpress.com

Acordurile recente pentru gaz semnate între Rusia şi Ucraina ar putea fi invalidate, dacă se dovedeşte că preşedintele companiei energetice ucrainene Naftogaz a fost supus la presiuni în momentul semnării lor, a anunţat luni Preşedinţia ucraineană, citată de AFP.

"Acordul privind gazul dintre Naftogaz şi Gazprom poate fi declarat invalid dacă a fost încheiat sub presiuni", a afirmat Bogdan Sokolovski, consilier prezidenţial pe probleme energetice, într-un comunicat.

"Există motive să ne îndoim" că preşedintele Naftogaz Oleg Dubina "ar fi putut cu bună ştiinţă şi din proprie iniţiativă să semneze aceste documente", a adăugat Sokolovski. El a evocat "semne ale presiunilor" exercitate asupra acestuia, dar a adăugat că informaţiile trebuie verificate.

Dubina a fost internat în urma unor probleme cardiace provocate de criza gazului dintre Ucraina şi Rusia, a anunţat sâmbătă premierul ucrainean Iulia Timoşenko. Ea a precizat că stresul provocat de instrucţiunile contradictorii date de ea şi de preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko în timpul crizei se află la originea bolii acestuia.

Dubina a fost internat joi şi va rămâne la spital timp de două sau trei săptămâni, a afirmat Preşedinţia.

Premierul Timoşenko şi omologul său rus Vladimir Putin au asistat săptămâna trecută la semnarea unui acord care a pus capăt crizei gazelor, ce a privat Europa de gaz rusesc via Ucraina timp de aproape două săptămâni. Iuşcenko a acuzat-o pe Timoşenko, fostă aliată devenită rivală, că a cedat în faţa cererilor Moscovei.

Preşedinţia a precizat vineri că vrea să negocieze cu Rusia, în cursul verii viitoare, o revizuire a acestui acord.
Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina Gazprom gaze acord Victor Iuşcenko Naftogaz