MENIU

Acidifierea oceanelor: Cochiliile organismelor marine se diminuează

Foto: spectrosciences.com

Acidifierea oceanelor, provocată de creşterea emisiilor de CO2, provoacă o pierdere a calcificării din organismele marine, constată pentru prima oară un studiu publicat în revista Nature Geoscience.

Cercetătorii au descoperit în oceanul sudic că greutatea cochiliilor animalelor marine microscopice, foraminiferele, erau în medie cu 30-35% mai uşoare decât ale protozoarelor din trecut şi regăsite în stadiu de fosile în sedimente.

"Am putut stabili o corelaţie clară cu acidifierea oceanelor, acest factor fiind mult mai important decât altele", a declarat pentru AFP liderul studiului, William Howard, de la Universitatea Tasmania.

Potrivit lui Howard, această legătură a putut fi făcută pentru prima oară în natură. Până acum cercetătorii se bazau pe experimente realizate în laborator şi pe simulări.

Oamenii de ştiinţă au mai descoperit în sedimentele analizate o creştere a gazului carbonic în atmosferă în ultimii 50.000 de ani. Absorbţia dioxidului de carbon de către ocean creşte aciditatea apelor.

"Oceanul sudic ne indică foarte bine procesul de acidifiere care se fa întinde în toate oceanele de pe glob", a estimat William Howard.

Scăderea calcificării, la rândul ei, va afecta lanţul trofic, a mai precizat cercetătorul.

Fenomenul ar putea schimba transferul de carbon de la suprafaţa oceanelor spre fundul lor, adică va modifica buna funcţionare a pompei biologice şi tinde să reducă capacitatea oceanelor de a absorbi carbonul, atrage atenţia Howard. Creşterea dioxidului de carbon din atmosferă este una din cauzele majore ale încălzirii climatice.