MENIU

Accizele vor fi calculate în 2010 la un curs de 4,26 lei/euro

Foto: RTV

De anul viitor, românii vor plăti scump pentru devalorizarea monedei naţionale. Carburanţii, ţigările, băuturile alcolice şi energia electrică se vor scumpi din 2010. Preţurile vor creşte cu peste 14%, din cauza diferenţei dintre cursul la care s-a calculat acciza anul acesta şi cursul luat în calcul anul viitor.

Banca Centrală Europeană a afişat un curs euro de 4,26 lei, cotaţia în funcţie de care vor fi calculate accizele de la 1 ianuarie 2010. Cursul este cu 14% mai mare decât cel faţă de care s-au calculat accizele anul acesta, de 3,73 lei.

O cotaţie mai mare pentru euro va duce la scumpirea produselor pentru care sunt percepute accize. Cei mai mulţi bani îi vor scoate din buzunar fumătorii.

"Pentru ţigări vom avea un impact în preţuri, în sensul creşterii, cam de 11%. Dacă adăugăm intenţia ministerului Finanţelor de a creşte acciza cu 10 euro, atunci vorbim deja de o scumpire a ţigărilor de la 1 ianuarie de 20%", a declarat Adrian Popa, reprezentant producător ţigări.

Asta înseamnă o scumpire a pachetului de ţigări cu aproximativ 1,50 lei. Astfel, preţul mediu al unui pachet de ţigări ar putea depăşi 8,50 lei.

Accize mai mari, înseamnă şi carburanţi mai scumpi. În prezent preţul mediu al unui litru de benzină este de 3,85 de bani. De la 1 ianuarie 2010, noul curs de calcul al accizei ar urma să scumpească litrul de carburant cu 15 până la 20 de bani.

Şi taxa de poluare auto, plătită la prima înmatriculare a maşinii va fi calculată anul viitor tot în funcţie de cursul leu-euro stabilit de Banca Central Europeană.

Pentru un autoturism vechi de cel mult un an de zile, cu motor euro 4, de 1,4 litri, în prezent taxa de poluare auto este de aproximativ 1.800 de lei. Din 2010 însă, calculată după noul curs, taxa de poluare auto ar urma să depăşească 2.000 de lei pentru acelaşi autoturism.

Pe de altă parte, de anul viitor, blănurile, bijuteriile, cosmeticele sau iahturile, vor fi mai ieftine. Asta pentru că în cazul acestor produse accizele sunt eliminate.

Mai multe articole despre:
scumpire ţigări carburanţi accize BCE curs euro