MENIU

Abhazia şi Rusia ar putea semna în următoarele luni acordul pentru o bază navală şi una aeriană

Foto: flymig.com

Regiunea separatistă georgiană Abhazia se aşteaptă să semneze în următoarele luni un acord care să permită Rusiei să înfiinţeze o bază navală şi o bază aeriană pe teritoriul său, a declarat marţi un oficial separatist.

"În prezent discutăm despre semnarea acestui acord, probail în următoarele câteva luni", a afirmat Kristian Bjhania, un purtător de cuvânt al liderului abhaz Serghei Bagapş.

Ţările NATO şi-au exprimat îngrijorarea, miercuri, faţă de informaţiile neoficiale potrivit cărora Rusia plănuieşte să deschidă o bază navală în Abhazia. Kremlinul nu a confirmat această informaţie.

De asemenea, un oficial rus citat de Interfax a declarat joi că Rusia ar putea menţine şi avioane de luptă în regiune. "Aerodromul Bombora este una dintre cele mai importante instalaţii militare de pe coasta Mării Negre şi cel mai mare aerodrom militar din Caucazul de Sud", a declarat un diplomat militar sub acoperirea anonimatului, citat de Interfax. "Desfăşurarea unei unităţi aviatice acolo nu va necesita investiţii prea mari, pentru că are deja toată infrastructura necesară", a adăugat el. Diplomatul a declarat pentru Interfax că Rusia ar putea trimite 20 de aeronave în Abhazia, inclusiv avioane de luptă Suhoi Su-27, avioane de atac la sol Su-25 şi avioane militare de transport.

În timpul războiului din luna august cu Georgia, declanşat de tentativa Tbilisi de a prelua controlul altei regiuni separatiste, Osetia de Sud, Rusia şi-a trimis vasele de război în Abhazia, la Oceamcire, locul proiectatei baze navale.

Flota Rusă a Mării Negre îşi are în prezent baza la Sevastopol, în Ucraina, dar Kievul doreşte retragerea acesteia în 2017, la expirarea contractului în acest sens dintre cele două ţări.

O bază navală la Oceamcir şi instalarea unei baze aeriene la aerodromul care servea de avanpost în timpul fostei URSS, ar putea fi motive de îngrijorare pentru strategii NATO.

Rusia a recunoscut independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud după conflictul din luna august, în pofida criticilor internaţionale.
Mai multe articole despre:
Rusia NATO acord Abhazia bază aeriană bază navală